IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябвало е да има търгово предложение и при Булстрад

В редакцията на Investor.bg бе получено още едно писмо на КФН до наш читател след статията за Юрий Гагарин АД

10:39 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Трябвало е да има търгово предложение и при Булстрад

Трябвало е да има и търгово предложение към акционерите на ЗПАД Булстрад, гласи писмо от Комисията за финансов надзор до наш читател. Писмото е от 17 май 2010 г. и изводът в него е същият като в писмото, което касае търгово предложение към акционерите на Юрий Гагарин АД.

Въпреки мнението на КФН, че търгови предложения трябва да има и в двата случая, такива няма.

Публикуваме пълният текст на писмото от Комисията за финансов надзор до нашият читател, регистриран в Investor.bg с псевдоним gramata.

„1. Видно от приложената към вашето запитване информация, през 2006 г. въз основа на договор от 2005 г. Wiener Stadtishe Versicherung AG придобива 40% от капитала на Kardan Financial Services, което е холандско публично дружество и представлява дъщерно дружество на Kardan NV (част от финансовата му група). Kardan Financial Services притежава участие в размер на 58,18% от TBIH Financial Services Group N.V., което от своя страна притежава 56,83% от Ти Би Ай България АД (пряко и чрез дъщерното си дружество TBIF Financial Services B.V.). Ти Би Ай България АД е едноличен собственик на Ти Би Ай ЕАД, което е едноличен собственик на БЗП Груп ЕАД. БЗП Груп притежава 97,295 от ЗПАД Булстрад АД.

Видно от изложеното, Wiener Stadtishe Versicherung AG е придобило 40% участие в дружество, притежаващо участие чрез свързани лица в ЗПАД Булстрад АД, което съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) не води до контрол и съответно до свързаност между Wiener Stadtishe Versicherung AG и Kardan Financial Services, съответно дружествата от групата му, съгласно т. 12 във връзка с т. 13 на параграф 1 от Допълнителните разпоредби на ЗППЦК. Следователно, при отчитане само на тази информация не е възникнало задължение за отправяне на търгово предложение от Wiener Stadtishe Versieherung AG към акционерите на ЗПАД Булстрад АД.

Същевременно следва да се отчете и решение 292 от 10 май 2007 г. на Комисията за защита на конкуренцита, съгласно което Kardan NV и Wiener Stadtishe Versichering AG упражняват съвместен контрол върху редица дружества, включително ЗПАД Булстрад АД. КФН обаче не разполага с доказателства в тази връзка и при разглеждане на случая през 2006 г. не са изисквани документи в тази посока.

2. През 2007 г. въз основа на договор от 2006 г. Wiener Stadtishe Versicherung AG придобива пряко участие от 60% в TBIH Financial Services Group N.V., като останалите 40% са собственост на Kardan Financial Services като структурата по веригата до ЗПАД Булстрад остава същата с увеличаване на прякото участие на TBIH Financial Services N.V. в Ти Би Ай България АД.

Видно от изложеното, Wiener Stadtishe Versichering AG е придобило 60% участие в дружество, притежаващо участие чрез свързани лица в ЗПАД Булстрад АД, което съгласно Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) води до контрол и съответно до свързаност между Wiener Stadtishe Versichering AG и TBIH Financial Services Group N.V., съответно дружествата от групата му, съгласно т. 12 във връзка с т. 13 на параграф 1 от ДР на ЗППЦК. Следователно, при отчитане само на тази информация е възникнало задължение за отправяне на търгово предложение от Wiener Stadtishe Versichering AG към акционерите на ЗПАД Булстрад АД, като следва да се има предвид и изложеното в т. 1.

Доколкото ЗПАД Булстрад АД е българско публично дружество по смисъла на ЗППЦК компетентен орган да разгледа евентуално търгово предложение към неговоите акционери и съответно да упражни надзор е КФН.

Обръщам Ви внимание, че дори към настоящия момент да бъде извършена преценка, че е в резултат на придобиването на 60 на сто от TBIH Financial Services Group N.V., за Wiener Stadtishe Versicherung AG е възникнало задължение за отправяне на търгово предложение към акционерите на ЗПАД Булстрад АД, сроковете за ангажиране на административнонаказателна отговорност за неизпълнение на това задължение са изтекли.

3. Като молим за извинение за забавянето на отговора на постъпилото от Вас запитване, Ви информирам, че в срока на изготвянето му беше извършено проучване на практиката на надзорните органи на други държави членки по отношение на аналогични случаи. От получените отговори се налага изводът, че при подобни случаи на придобиването на непряк контрол, търгово предложение следва да бъде отправено."

Писмото е подписано от Ралица Агайн-Гури, зам.-председател на КФН, ръководещ управление Надзор на инвестиционната дейност по това време. То е получено от нашият читател на 17 май 2010 г.

Коментарът на gramata до редакцията на Investor.bg е

”Писмото съм го получил на 17.05.2010 г. През юни - юли 2010 Kardan продава останалите 40% от TBIH на Виена иншурънс и вече австрийците имат индиректен контрол през ТБИ на над 97% от Булстрад. Сега след вливането на ЗК Български имоти и ЗАД Булстрад австрийците държат 12,6-7% , ТБИ /под техен контрол 85 %/ и
свободните акции намаляват с 0,5-6% -само 2% са извън контрола на австрийците, но търгово няма ..... пълна анархия.”

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Е, институциите за какво са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още