IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата – Каолин

Добивната компания оглави компонентите от SOFIX по седмичен ръст и по оборот

10:37 | 02.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът за кварцов пясък на Каолин АД в Украйна <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Заводът за кварцов пясък на Каолин АД в Украйна Снимка: Investor.bg

Книжата на Каолин АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството бяха първи по ръст за седмицата сред компаниите от SOFIX, повишавайки стойността си с 8% до 4,03 лв. за акция, но основната част от изтъргуваните над 43,6 млн. акции бе при цена 4,156 лв., като Quarzwerke GmbH придоби около 87% от капитала на дружеството. Оборотът по позицията възлезе на 180 млн. лв.

Сутринта на 27 май 2013 г. от Каолин АД беше обявено, че по повод подписания на 21 декември 2012 г. договор между Алфа Финанс Холдинг АД и Quarzwerke Gmbh Германия е определена цена за акция в размер на 4,156 лв.

”Очаква се в следващите около пет дни да бъдат продадени всички акции от капитал на Каолин АД, притежавани от Алфа Финанс Холдинг АД”, се казваше в съобщението.

В резултат на обявлението до цена от 4,156 лв. за акция се натрупа голямо предлагане на акции, което позволи на Quarzwerke Gmbh да придобие 20% извън продадените от Алфа финанс холдинг около 67% от капитала на Каолин АД.

Quarzwerke GmbH ще отправи търгово предложение за оставащия миноритарен дял от компанията, както изисква българското законодателството, съобщи след сделките Каолин АД.

С придобиването на Каолин АД Quarzwerke GmbH ще увеличи приходите си от продажби на консолидирана база до 420 млн. евро, а броя на служителите си до 3 500 души.

За 12 юни 2013 г. е свикано общо събрание на акционерите, на което ще се гласува за подмяна на 2/3 от тричленния Надзорен съвет, като един от предложените е Робърт Линдемарк- Берк. От негова декларация се вижда, че той е собственик на над 25% от капитала на Quarzwerke GmbH и също така е директор в дружеството.

Вторият предложен за директор е професор Райнер Кирхдьорфер, отново германски гражданин.

Предложението е те да заместят Станимир Кръстев и Иван Сливов. Идеята е позицията си в Надзора да запази Константин Ненов.

Тричленния надзорен съвет избира управителния съвет, който управлява дружеството.

На 21 декември 2012 г. Каолин АД обяви, че е сключен предварителен договор, съгласно който Quarzwerke GmbH - Германия, ще придобие от “Алфа Финанс Холдинг” АД (“АФХ”) приблизително 67,32% от капитала на Каолин АД.

Съгласно договора за покупко-продажба на акциите цената на брой се очаква да бъде определена около 5 дни преди прехвърлянето им. Определената цена се очаква да бъде обявена публично.

Очакванията на АФХ, базирани на горния принцип, са окончателната продажна цена за акция да бъде в диапазона между 3,50 и 4,30 лева, без за това да има твърда договореност.

Quarzwerke GmbH е водеща европейска компания за индустриални минерали. Като независим семеен бизнес Quarzwerke има 127-годишен опит с ефективни технологии за обработка и висококачествени депозити на природни ресурси. Компанията е активна в извличането, обработката и рафинирането на индустриални минерали, основно кварц, каолин, фелдшпат и др.

Акциите на Каолин АД поскъпнаха с 92% в последните 12 месеца до 4,03 лв. за акция и 202 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още