IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира Енерго-Про за спрeния ток на ВиК-Добрич*

Електроразпределителното дружество ще трябва да плати почти 1,7 млн. лева глоба за нарушението си

16:05 | 09.05.13 г.
КЗК санкционира Енерго-Про за спрeния ток на ВиК-Добрич*

Електроразпределителното дружество „Енерго – Про“ беше санкционирано заради злоупотреба с господстващо положение на пазара за продажба на електрическа енергия на стопански потребители. Размерът на санкцията е 1,68 млн. лева, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Регулаторът се е самосезирал след сигнал от политическа партия „Свободен народ“. Случаят се е отнасял до спирането на тока на помпените станции на ВиК-дружеството в Добрич.

Проверката е установила, че дружеството има големи задължения към „Енерго – Про“ и това е основанието за мярката. В същото време обаче ВиК- Добрич плаща редовно своите вноски по минали задължения, но големият размер на дълга им пречи да покрият текущите си сметки. Дружеството предприема и конкретни мерки за погасяване на задълженията си.

КЗК заявява, че в конкретния случай задълженията не са основание за спиране на електрозахранването, което може да наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. Добрич е град с помпено водоснабдяване и преустановяването на електрозахранването на помпените станции реално остава жителите на града без вода, напомнят още от комисията.  

Междувременно от компанията съобщиха, че ще обжалват решението на антимонополното ведомство. От дружеството посочват, че решението "не е съобразено с реалните факти".

"За да избегне прекъсването на електрозахранването на ВиК - Добрич, компанията инициира и проведе многобройни срещи с водното дружество, както и с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), алармира за проблема Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и местната власт на град Добрич. В продължение на няколко години компанията предлагаше различни варианти за погасяване на дълга, включително и прихващане на дълга на ВиК – Добрич от плащанията на Енерго - Про към НЕК, тъй като компанията е по средата между двете държавни дружества. За съжаление всички наши усилия за намиране на решение останаха без резултат – институциите реално не съдействаха за решаването на проблема, а с течение на годините дългът постоянно нарастваше. Едва след прекъсването на електрозахранването към отделни съоръжения на водното дружество през септември 2012 г. МРРБ намери решение, като погаси половината от дълга, а другата половина беше разсрочена", посочват от компанията в позиция, разпратена до медиите.

От дружеството подчертават, че подобни големи задължения затрудняват разплащанията и ръководството му не би могло да рискува финансовото му състояние и сигурността на електрозахранването в Североизточна България - регионът, който обслужва, както и че подобни решения влошават бизнес средата в страната и отблъскват инвеститорите.

* Актуализирано с позицията на Енерго - Про

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още