IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX затвори на червена територия за втори пореден ден

Оборотът днес възлезе на 6,32 млн. лв., но сделките бяха само 205, а 4,7 млн. лв. от търговията бе с акции на ЕЛАРГ

17:46 | 03.04.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
SOFIX затвори на червена територия за втори пореден ден

Водещият български борсов индекс SOFIX отчете в сряда понижение от 0,35% до 382,13 пункта, като за втори пореден ден приключи със загуба след вчерашния спад от с 0,21%.

„Днес фючърсът на S&P 500 се устремяваше към нови върхове, еврото също растеше, докато  БФБ – София стои встрани от тази тенденция. Причината за това е вменяването на прекалено висока тежест за политическите очаквания. Въпреки че е приета политическа несигурност, доходността на българските ДЦК е изключителна ниска, а в акциите се включва значителна рискова премия. За 5 години SOFIX е паднал с около 68%, докато в момента доходността за 10 годишните ДЦК е 3,45%, а към края на юли 2012 г. е била 3,37%. Банки и пенсионни фондове наливат пари в държавен дълг на ниска доходност вместо в акции на български компании от основния индекс“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„Дори изследването на Bloomberg “The most – promising Frontier Markets for Investors” поставя потенциала на българските акции сред първите в света, но явно липсва капацитет за оценка в страната. Бих казал, че и елементарни изчисления не се правят. Днес интерес за покупка имаше повече към акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, отколкото към Феърплей АДСИЦ, при условие че последното има по-висока дивидентна доходност. Може би липсват калкулатори и се гледат абсолютните числа на дивидента. Към днешна дата дивидентната доходност на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е 10,49%, а на Феърплей АДСИЦ  е 11,77%. При привилегированитеакции на Химимпорт тя е около 11%, докато доходността от дивиденти при Адванс Терафонд АДСИЦ е 18,53%“, изчислява Пеев.

Оборотът възлезе на 6,32 млн. лв., но сделките бяха само 205, а 4,7 млн. лв. от търговията бе с акции на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ /в ликвидация/. На второ място с оборот от 666,4 хил. лв. беше Софарма АД, а третото място бе заето от Монбат АД с 422 хил. лв.

Челната тройка по брой сделки бе заета от Меком АД с 34, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с 24 и Адванс Терафонд АДСИЦ с 21.

Търгуваха се 13 от 15-те компонента на SOFIX, като 3 бяха без промяна в цената, а по 5 отчетоха ръст или спад. Най-силно напреднаха книжата на М+С Хидравлик с 3,79% до 6,85 лв. за акция, а в дъното на класацията беше Албена АД със спад от 7,78% до 41,5 лв. за ценна книга.

 

„Като цяло днес търговията преминава изключително слабо – малко на брой сделки и единични по – големи такива при Софарма, Монбат, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, Алкомет и ТБ Първа инвестиционна банка“, обобщи Пеев.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
То това също е част от Герберският план в комбинация безрасъдното им крадене. Нали трябва да разграбят максимално България. ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още