IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната добра реколта от пшеница в България подкрепя пазара на земя

Въпреки поевтиняването на пшеницата добрите валежи и отличното състояние на посевите вдъхват оптимизъм, заявяват експерти

10:24 | 28.03.13 г. 2
Очакваната добра реколта от пшеница в България подкрепя пазара на земя

В български левове цената на пшеницата се е понижила от почти 40 ст. за кг. до малко над 30 ст. за килограм.

Очакваната добра зърнена реколта в България обаче подкрепя пазара на земя

Ефектът от по-ниската цена на пшеницата обаче се неутрализира от очакваната по-добра реколта. През 2012 г. добивът беше 386 кг. от декар пшеница, докато валежите в последните дни и месеци, както и текущото състояние на пшеницата дават надежда за добив около 500 кг. на декар, споделиха експерти за Investor.bg.

Това е ръст с около 25% на годишна база, което напълно неутрализира по-ниските цени на пшеницата. Не трябва да се забравя, че с всяка година у нас се подобряват агротехническите мероприятия (торене, пръскане, сроковете за сеитба, използването на качествени семена) и може да се очаква ежегодно подобряване на добивите от декар.

Производители се хвалят, че вече сме с по-високи добиви на декар от Унгария, което е атестат за добра агротехническа работа. Надеждите са и за добра реколта от царевица и слънчоглед, поради добрата влагозапасеност на почвата. За това обаче е рано да се говори.

Опасността за двоен удар и ценови и откъм слаба реколта изглежда малка

Истинска опасност за цената на земеделската земя ще има ако цената на пшеницата и другите култури се понижи в комбинация със суша в България и много добра реколта в света като цяло. Тогава резултатите за много български фермери биха били катастрофични, защото много от тях са нерентабилни и само с нови кредити успяват да се закрепят паричните си потоци.

Други влагат оборотните си средства в дълготрайни активи (земеделска земя) и при слаба реколта ще бъдат принудени да продават земята си на всяка цена.

Ако ситуация на слаба реколта у нас и силна в чужбина продължи 2-3 г., развитието на зърнопроизводството у нас може да спре и дори да замре, което би оказало натиск върху цените на земеделската земя.

Надеждата е, че няма да се стигне до такъв черен сценарий, най-малкото защото пшеницата е сравнително стабилна култура, а тя е основна за българското зърнопроизводство.
 

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
ihrivanov
преди 11 години
Земеделската земя е спряна от производство в момента 1 квадратен метър земя струва по-евтино от балатум . Като прибавим и увеличаването на населението на земята който трябва да се изхранват. Аз мисля че не е нужен анализ за цената на земята само ще расте до 1500 евро за декар близките 2-3 години. В нашия край ,,северозападналия,, земеделието е един от малкото печеливши бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
Боян
преди 11 години
Земята в момента е най-сигурната инвестиция и докато това не се промени цената ще продължи да расте без значение цената на зърното, реколтата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още