IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КТБ залага на реинвестиране на печалбата, а не на агресивна дивидентна политика

В проспекта за увеличение на капитала се посочва, че единственият стандартизиран продукт са депозитите за физически лица

12:02 | 14.03.13 г.
КТБ залага на реинвестиране на печалбата, а не на агресивна дивидентна политика

Друго посочено предимство на КТБ е подкрепата от акционерите.

„Исторически погледнато контролиращият акционер е предоставил финансова подпрепа на КТБ под формата на дялов капитал и подчинен срочен дълг, за да може банката да запази и увеличи капиталовата си база, в подкрепа на растежа на своя бизнес. Досега КТБ е била зависима от предоставената от контролиращия акционер финансова подкрепа“, се казва в документа.

Банката планира да предложи мобилни платежни услуги чрез Целум България АД (учредено през декември 2011 г.), което е съвместно дружество между групата (чрез дъщерното Велдер консулт ООД) и две унгарски фирми.

За разлика от повечето големи банки в България, КТБ не планира агресивно разширяване на дистрибуторската си мрежа. Вместо това, приоритетът на КТБ е по-нататъшно развитие на отдалечени банкови услуги и на второ място предпазливо увеличение на броя финансови центрове и отдалечени работни места.

Близо половината от общия брой финансови центрове и отдалечени работни места на банката се помещават в собствени имоти включително централата в гр. София и офиси в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Благоевград, Плевен и други. Общата стойност на сградите в баланса е 52,2 млн. лв. към 30 септември 2012 г., като централното управление на ул. Граф Игнатиев 10 в гр. София е оценено на 26,8 млн. лв., а сградата на ул. Екзарх Йосиф 65 в София на 5,7 млн. лв.

Към 30 септември 2012 г. групата на КТБ има 905 служители, от които 510 са служители на банката и 380 на дъщерното Дар О2 ООД.

Дар 02 ООД е създадено през 2002 г. в резултат на решението на КТБ да обособи в отделно дружество предоставянето на услуги по охрана на сгради и друго имущество. Дружеството предоставя услуги по охрана както на КТБ, така и на някои нейни клиенти.

Основни акционери в КТБ по данни към 20 ноември 2012 г. са Бромак ЕООД с дял от 50,29%, Bulgarian Acquisition Company II S.A.R.L. с 32,99% и други с 16,72%.

Акциите на банката поскъпват с 2,47% за последните 12 месеца до 83 лв. за акция и 498 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още