IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в България намалява след ноември 2011 г.

Малката картина показва ръст със 7,9% на годишна база през януари 2013 година

12:34 | 07.03.13 г. 1
Промишленото производство в България намалява след ноември 2011 г.

Индексът на промишленото производство в България се повишава със 7,9% на годишна база през януари 2013 г., показват календарно изгладени данни на НСИ. Увеличението на месечна база е с 1,1%, показват сезонно изгладените данни.

През януари миналата година индексът отчете спад с 3,6% на годишна база и с 0,6% на месечна. Затова за две години ръстът на месечна база е едва около 0,4%, а на годишна около 4,3%.

Данните за един месец (в случая януари) обаче носят значителни колебания и затова Investor.bg направи две графики от 2008 г. насам. Едната сумира индекса на промишленото производство за 12 месеца, а другата го представя месец по-месец.

Изводът от акумулираните резултати за 12 месеца е красноречив и той е, че от ноември 2011 г., не само че няма ръст на промишленото производство, но дори има спад.

Графиката с месечните данни е доста къдрава, защото поради сезонни фактори месеците са с различни стойности на индекса на промишленото производство, но и от нея се вижда, че ръст на промишленото производство няма.

Промишленото производство е с 14% под върховите си стойности от 2008 г.
Индексът на промишленото производство се изчислява на база 2010 г., като резултатът от нея е взет за начало със 100 пункта.

Индекс на промишленото производство - акумулирани стойности за последни 12 месеца


Индекс на промишленото производство - месечни данни

В кои отрасли има ръст на месечна и годишна база през януари 2013 г.?

Месечни изменения
През януари 2013 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в преработващата промишленост - с 2,9%, докато в добивната промишленост и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление съответно с 6,8 и 0,8%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 64,1%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 21,2%, при производството на напитки - с 19,8%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 14%, при производството на химични продукти - с 9,9%. Спад е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,7%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 2,1%, при производството на електрически съоръжения - с 1,9%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,8%.

Годишни изменения
На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,4%, и в преработващата промишленост - с 5,6%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 5,6%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 45,1%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 29,1%, при производството на основни  метали и при производството на електрически съоръжения - с 27,5%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 22,3%. Намаление е отчетено при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 22%, при производството на химични продукти - със 7,8%, при производството на тютюневи изделия - с 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
theforce
преди 11 години
Ще е по-добре ако и в двете графики вертикалната ос започва от нулата, а не от 80/1200. Ще дават по-реалистична представа за спада и ръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още