IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Донев: Очаквам откриването на новата фабрика да е през май

Любомир Павлов е трябвало да посрещне ангажимент към кредитиращите го банки и за това е продавал, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Софарма

11:51 | 05.03.13 г. 10
<p>
	Новият завод в София Снимка: Sopharma.bg</p>

Новият завод в София Снимка: Sopharma.bg

Изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев за пореден път се включи в дискусия с инвеститорите от форума на Investor.bg. Той даде отговори  на няколко въпроса, постаевни темата за дружеството в Коментари на Investor.bg.

Сред засегнатите теми бяха разпродажбите на големи пакети акции на Софарма АД, дивидентната политика на дружеството и влизането на нови инвеститори в компанията.

В коментарите си Огнян Донев уточни, че нови проекти пред Софарма към момента няма, но икономическата ситуация в Европа е динамична и при подходящи възможности дружеството би могло да инвестира.

Отговорът му относно въпросите за дивидент от Софарма е, че „той ще е функция от преценката, кое ще е най-добре: намаляване размера на привлечените средства, възможност за инвестиция в нови продукти или раздаване на дивидент. При несигурната обстановка в България надали 60% е разумното решение“, посочва Донев в отговор на потребител с псевдоним 15%.

„Ако дивидентът е основният ти интерес, то инвестирай в подчертано дивидентоносещи акции - например SFTRD (кодът на Софарма Трейдинг бел. ред.). При търговията на едро дивидентната доходност е над 10%“, отговори на конкретен въпрос Донев.

Коментаторът с псевдоним 15% зададе въпрос относно оптималните нива на задлъжнялост на Софарма. В тази връзка Донев обяснява: „през 2013 г. ще стигнем своебразен пик в привлечените средства. Това в най-голяма степен е заради строителството и предстоящия пуск на новата производствена мощност за твърди лекарствени форми. Откриването очаквам да стане до края на май. След това логично може да се очаква намаляването на привлечените средства“.

Коментаторът Kiro задава следния въпрос: "Имате ли някаква информация за интерес към акциите на г-н Павлов или да се е отказал от продажбата им след политическата промяна?".

Отговорът на Огнян Донев е следният: "Трудно е да се говори за друг инвеститор. Най-общо в края на миналата и началото на настоящата година г-н Павлов трябваше да посрещне ангажимент към кредитиращите го банки. Доколкото ми е известно бяха продадени всички предлагани акции на големи пакети, което доведе до срив в цената им. Тъй като останалите са заложени като обезпечение по текущи кредити, не очаквам през 2013 г. да има още изсипвания"

Въпроси от коментатора Hris0 Hrist0v:
1) Какво е положението с г-н Л. Павлов? Последните месеци той продаде част от дела си в Софарма, това акт на желание за излизане от инвестицията ли е или необходимост от средства за други проекти. Каква е стабилността в собствеността на Софарма. Възможно ли е в рамките на следващите 12 месеца да имате нов съдружник.

2) Готвите ли се Вие лично и Софарма за наближаващите избори. Популистките атаки вече започнаха, а някои политици няма да пропуснат да се опитат да изкарат някои друг отчаян глас на Ваш гръб.

Огнян Донев:

Г-н Христов, нови акционери в по-голям мащаб - над 1 млн. акции - вече се включиха, а и има още обмислящи. Това са освен българските и други европейски пенсионни фондове. Смятам структурата на собствеността за стабилна и не очаквам някакви резки промени.

Относно политическата ситуация – вижте коментарите от вчера в 10:37 и 11:03. Според мен продължават атаките пак от едно и също място. Случайно стана и известно кой ги финансира, макар че не може да се приема за особено достоверно какво говорят Янев и Бареков. Някой каза, че сме в годината на палачинките.

На коментар на Plamen Dermendzhiev относно преценката дали да се раздаде дивидент, да се намали задлъжнялостта или да се инвестира в нови продукти, Огнян Донев отговаря по следния начин:

„Г-н Дерменджиев, не виждам основание за недоволство от ръководството на фирмата. Предпочитанията ни естествено клонят към намаляване на зависимостта ни от банковия сектор. Но при динамичната ситуация този път съм предпазлив да правя прогноза какво ще е доброто решение след 4 месеца на общо събрание на акционерите“

 

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 19 rate down comment 1
THE TRADER
преди 11 години
Виж, човека се снима с него наскоро и сега не може да си извади езика от г.за му... не че преди това не е било същото! Но коментара е излишен, както всички вие разбирате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Чичо Оги забрави да се похвали с новите маратонки обаче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 0
market trends
преди 11 години
Много е хубаво,че Огнян Донев следи коментарите във форума и даже отговаря на въпроси от форума,пък били те и само удобни.Та и аз да го попитам,какво мисли да прави след срива на продажбите на Софарма в Русия заради регулациите там,а те разчитат много на този пазар? Не смята ли,че зависят прекалено от продажбите на само няколко продукта и не се ли притеснява от огромната конкуренция при генериците,която все повече изяжда печалбите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 4
ivo_ivelinov
преди 11 години
Аз пък мисля че позициите на Софарма са сериозно разклатени, но това засега се пази в тайна от инвеститорите докато в същото време г-н Донев се оглежда за алтернативни варианти. Интересно се оказа близкото му приятелство с президента Плевнелеив и как последният реши да го включи в Обществения съвет. Как точно един работодател които има милиони ще мисли за проблемите на бедните след като той и дейността му са едни от причините държавата да е бедна и хората да са отчаяни и потънали в мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Брей Императоре!Ти откога се реформира и почна да защитаваш едрия частник-душевадец???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 10
Императорът
преди 11 години
А кога НЗОК и болниците ще върнат над стоте КБ, които дължат на Софарма Трейдинг? Как Софарма да продава евтино, при положение че *** здравна каса бави плащанията с месеци и години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Относно цените на лекарствата - не мисля, че цените на Софарма са високи, даже обратното. Но това са си мои наблюдения от личен опит - като влезна в аптеката просто ми прави впечатление, че лекарствата на Софарма са от най-ниските като цена... Отново казвам, може цените при други лекарства да са различни, но при масовите, особено аналгина например (извадиха ми мъдрец миналата седмица и прибегнах до това лекарство) ми направи впечатление, че са евтини в сравнение с другите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Тя е била преди 30 мин, Предполагам, че Донев все още следи темата, може и да отговори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
roman_jordanov
преди 11 години
Господин Донев да каже кога ще намали цените на лекарствата на бъгларския пазар, защото повече от тях са непосилни? И още нещо - какво прави при президента на едночасова среща миналата седмица? Да няма планове да влиза във властта? :))) Това би било огромна грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
Хм, изтървал съм дискусията, както и да е. Новата фабрика обаче е много секси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още