IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одитът намали печалбата на Юрий Гагарин АД с 1,6 млн. лв.

За 5 март е свикано общо събрание на акционерите за смяна на 2/3 от членовете на Съвета на директорите

11:30 | 26.02.13 г.
Одитът намали печалбата на Юрий Гагарин АД с 1,6 млн. лв.

Одитът намали печалбата на Юрий Гагарин АД с 1,6 млн. лв. до 884 хил. лв. за 2012 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. В неодитирания документ от 1 февруари 2013 г., печалбата беше 2,48 млн. лв.

Разликата идва от обезценка на активи в размер на 1,57 млн. лв. в одитирания отчет, спрямо никакви обезценки в неодитирания отчет.

Одитораният отчет показва продажби за 2012 г. от 47,51 млн. лв., което е малко повече, спрямо неодитирания с продажби за 47,36 млн. лв.

Юрий Гагарин АД е първото по-голямо българско предприятие, публикувало одитирания си годишен отчет за 2012 г. Това вече е направено и от Кнезим АД, което е много по-малко предприятие с продажби за 167 хил. лв. за 2012 г.

Пловдивското дружество е свикало общо събрание на акционерите за 5 март 2013 г. с точка за освобождаване от длъжност на двама от общо трима членове на Съвета на директорите, а именно на Петко Иванов Хитров и Иван Крумов Шарланджиев.

На тяхно място като нови членове на СД са предложени Борислав Иванов Борисов и Делян Деянов Денчев.

Иван Шарланджиев е и изпълнителен директор на Юрий Гагарин АД и смяната на 2/3 от състава на съвета на директорите може да е свързана с предстояща промяна на основните собственици в дружеството. Съответно евентуалните купувачи, ако има такива, може би биха искали да видят одитиран отчет, преди да купят.

Пластовете при Юрий Гагарин АД определено се раздвижват, след като дружеството обяви, че е приело предложение за подписване на договор за посредничество, с което ще бъде постигнато съществено увеличение на приходите от продажби на опаковки и филтри за цигари. Това стана на 21 февруари тази година.

Инвеститорите реагираха след новината от 21 февруари (за приетото предложение за посредничество) и от 28 лв. за акция преди обявяването му, последната сделка в момента е при цена от 33 лв. за акция, или ръст с 18% за няколко дни.

Акциите на Юрий Гагарин АД поскъпват с 24% за последните 12 месеца до 33 лв. за акция и 33 млн. лв. пазарна капитализация.

Основните акционери към 31 декември 2012 г. са Баранко ЕООД с 49% дял, Комсо Табако ООД с 18%, ЗУПФ Алианц България с 6,98%, Clarimont Holdings Limited Кипър с 5,85%.

Фондовете на ПОК Алианц България притежават общо 11,67%, като тук влизат ЗУПФ Алианц България, ДПФ Алианц България и ЗППФ Алианц България.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още