IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Спряхме търговията с ЧЕЗ и Енерго-Про с цел защита на акционерите

Необходимо е осигуряване на достатъчно време, през което информацията, да достигне до инвеститорите и да се гарантира тяхната равнопоставеност

12:22 | 20.02.13 г. 1
КФН: Спряхме търговията с ЧЕЗ и Енерго-Про с цел защита на акционерите

Спряхме търговията с ЧЕЗ и Енерго-Про с цел защита на акционерите в тези дружества, се казва в становище на Комисията за финансов надзор.

Необходимо е осигуряване на достатъчно време, през което информацията, която би повлияла и имаща значение за цената на финансовите инструменти, да достигне до инвеститорите и да се гарантира тяхната равнопоставеност, заявяват от КФН.

Вчера БФБ-София обяви, че спира търговията с акциите на ЧЕЗ и Енерго-Про от 20 февруари до 22 февруари 2013 г. след постъпила принудителна административна мярка (ПАМ) от КФН. Преди това търговията бе спряна само с книжата на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро - след изявления, че лицензът им ще бъде отнет.

Комисията за финансов надзор е наложила спирането на търговията с цел успокояване на пазара.

„Масовото разпродаване на акции в последните дни, което касае както споменатото дружество (ЧЕЗ бел. ред.), така и всички сделки, извършвани на борсата, повлияно от медийни изявления по темата, е действие, което би могло да "изкриви" реалното състояние на пазара. Основна цел на българския регулатор винаги е била, е и ще бъде защитата на интересите на инвеститорите, поради което смятаме за необходимо извършването на поредица от действия, в подкрепа на нормализирането на пазарната среда и осигуряване на стабилността на пазара.“ се казва в становището на КФН.

Търговията с книжата на Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби е спряна, предвид „ограничаването на системния риск“, в резултат от понижение в цените на акциите на ЧЕЗ Разпределение.

В края на януари цената на ЧЕЗ Разпределение беше около 1 600 лв., а в 12:43 ч. вчера беше с 25% по-ниска или 1 200 лв. за акция.

Вчера имаше и разпродажба при акциите на Енерго-Про Мрежи АД, която понижи цената с 10% до 130 лв. за брой.
С 14,3% до 14,4 лв. за акция пък се понижиха книжата на Енерго-Про Продажби АД само в рамките на вчерашния ден.

Нямаше сделки с ЧЕЗ Електро АД, но най-добрата оферта купува беше при цена от 7 000 лв., спрямо последна сделка от 9 299 лв. от 31 януари тази година, или с 25% по-ниско.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Konsultant
преди 11 години
А кой ще ПОТЪРСИ отговорност на БФБ и КФН, че не спряха търговията ПОНЕДЕЛНИК преди сесията /след неделните изказвания на министъра/, а чак вторник на обед след пресконференцията на Премиера?!Кой ще САНКЦИОНИРА длъжностните лица, чиито изказвания директно МАНИПУЛИРАХА цените на акциите и пазара?!И не на последно място, кой ще ПОКРИЕ загубите на инвеститорите от тези действия и бездействия?!!!!!!!!!!!!!!!!P.S. Инвестор, бъдете така добри като СЕРИОЗНА и ПРОФЕСИОНАЛНА медия да потърсите ОТГОВОР на тези въпроси в името на всичките си клиенти и читатели. Да не забравяме, че и вие сте публична компания!С уважение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още