IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив за акциите на ЧЕЗ Разпределение, спряха дружеството от търговия*

Заканата на Бойко Борисов свали пазарната капитализация на дружеството с близо 20%, постепенно спадът бе намален до 11%

13:38 | 19.02.13 г. 9
Срив за акциите на ЧЕЗ Разпределение, спряха дружеството от търговия*

Акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поевтиняха със 17,58% до 1 200 лв. за акция след категоричното съобщение на премиера Бойко Борисов, че до края на деня дружеството ще остане без лиценз.

Минути по-късно Българска фондова борса АД спря от търговия акциите на дружеството. Последната сделка с акции на ЧЕЗ Разпределение България АД е сключена в 12:45 часа на цена 1299 лв. за брой. Това прави спад за деня от около 10,8%. 

Обяснението на борсата е следното: "На база официални изявления на министър-председателя на Република България и информация от медиите за изявление на Прокуратурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Разпределение АД (3CZ) и ЧЕЗ Електро България АД (1CZ) и на основание чл. 65 (2) във връзка с чл. 65 (1), т.1 от Правилника за дейността на БФБ, Част IV - Правила за търговия, БФБ-София спира временно търговията с двете емисии до края на търговската сесия". В чл. 65 ал. 1 т. 1 се казва, че търговията може да бъде спряна "при настъпване на събитие, свързано със съответните инструменти или техния емитент, което може да окаже влияние върху цената им."

В края на януари цената на ЧЕЗ Разпределение беше около 1 600 лв., а в 12:43 ч. днес беше с 25% по-ниска.

Към 12:47 ч. имаше разпродажба на акциите на Енерго-Про Мрежи АД, която понижи цената на акциите с 10% до 130,105 лв. за акция. Това показва, че страхът на инвеститорите се пренесе и върху друго борсово дружество от сектора на електроразпределението.

Две ЕВН дружества също се търгуваха на БФБ-София, но през 2012 г., австрийската EVN AG придоби 100% от акциите им и ги спря от търговия.

*Актуализирано в 13:35 часа

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Konsultant
преди 11 години
Прав си!Но търговията трябваше да бъде спряна още преди понеделнишката сесия след полюциите от уикенда на министъра на икономиката!Не само не го направиха, а сега Кафенето спира търговията за три дни от 20 февруари вкл.?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
tolex
преди 11 години
В "т.н. "бели" държави, нямаше изобщо да се допусне да бъдат подписани подобни договори! Да започнем от там, да видим кои са ги подписали.Защото е много лесно сега да се търси отговорност от сегашният кабинет, без да има вина. Иначе съм съгласен, че едно е да гледаш, а съвсем друго да виждаш. Но тази характерност я "владее" 95% от населението. За съжаление!*** народ --> слаба държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
993
преди 11 години
В "белите" държави трябваше да се обадят на БФБ от МС и да кажат, че премиера ще има презконференция, на която може да изнесе информация, която може да повлияе на цената на акциите на дружеството Х. БФБ трябваше веднага да пеустанови търговията. Освен това трябва да има механизми при спад с Х процента да се спира търгувията за Х време и т.н. Да, ама това е в белите държави. При нас е "тъмен" Балкан. Политиците издават присъди, отнемат лицензи и т.н., все неща, кеото не са им в компетенциите. *** кой да им обясни на милите. Пътуват по света, *** нищо не виждат, щото са много боси. Боже пази България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
SA
преди 11 години
Ами ако аз преценя, че изказването на премиера няма как да стане факт и реша да си напазарувам евтини акции сега, защо борсата ме спира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
SA
преди 11 години
Много странно решение. Значи имаш акции на даден дружество, в един момент излиза информация, според която то вече няма да е толкова печелившо и борсата те спира да се освободиш от акциите му.Ако утре излезе информация, която да подкрепи цената на акциите рязко, борсата ще спре ли търговията с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
KostadinovK
преди 11 години
Нещата отиват на зле. Досега лазихме по дъното, ама сега май затънахме яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
Марияне,Срива и спирането на търговията от БФБ станаха не след тази информация,А след като ББ обяви преди малко на пресконференцията, че до довечера взима лиценза на ЧЕЗ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още