IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с 1,69% повишение след рекорд на Булгартабак

Акциите на тютюневия гигант се изстреляха с 8,1 на сто до 92,99 лв. за брой

17:36 | 07.02.13 г. 3
<p>
	Ангел Хаджийски <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ангел Хаджийски Снимка: Личен архив

SOFIX се повиши с 1,69% до 397,01 пункта днес, но движението му не е плод на масово поскъпване, сред включените в него компании.

То е дело само на акциите на Булгартабак холдинг АД, които понастоящем имат дял от около 16% в основния борсов измерител. Затова днешният ръст при тютюневия холдинг с 8,13% до абсолютният рекорд за всички времена от 92,99 лв. е носител на 1,3 процентни пункта от повишението на SOFIX.

Останалят ръст се пада на повишението на ЦКБ с 2,69% до 0,955 лв. за акция, на това на Адванс Терафонд АДСИЦ с 2,25% до 2,45 лв. за акция и на КТБ с 1,3% до 86 лв. за ценна книга.

Булгартабак, Адванс Терафонд и КТБ заедно имат около 42% тегло в SOFIX. Сред 15-те компании в SOFIX имаше понижения при 5, но те бяха за под 0,7%.

Много по-балансираният индекс BGTR30 отчете едва 0,42% ръст до 295,9 пункта. При него теглото на включените 30 компании е равно и няма възможност ръст при една компания да доведе до силно повишение. BGREIT се повиши с 0,05% до 84,13 пункта, а BG40 напредна с 2,12% до 132,43 пункта, отново поради ефекта от ръста при Булгартабак.

Лидер по оборот днес бе Адванс Терафонд АДСИЦ със 127 хил. лв., следван от Монбат АД с 98 хил. лв. КТБ с 50 хил. лв.

Денят приключи с 247 сделки на регулиран пазар и 682 хил. лв. оборот, от които 198 хил. лв. с облигации. Броят сделки е 4 пъти по-нисък от рекордните нива от началото на 2013 г. от над 1 000 сделки на ден.

„След активна търговия в предходната сесия при емисиите на ЦКБ и Химимпорт, в настоящия ден инвеститорите на БФБ си дадоха почивка. Сесията не поднесе изненади, а компаниите, които оглавиха класацията по ръст за сесията, го реализираха при символични обеми. Силният ръст на цените на водещите акции през последните седмици започва да притеснява част от инвеститорите и част от тях предпочетоха да приберат печалбите от предходните дни“, смята Ангел Хаджийски*, брокер на ценни книжа в ИП Капман.

„Основният въпрос, който си задават инвеститорите, е не дали SOFIX ще достигне нивото от 400 пункта, а какво ще последва след това. Като пряко следствие при ликвидните компании през настоящата сесия спредовете се разшириха, а обемите бяха ниски“, заяви Хаджийски.

*Мнението е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
petyob
преди 11 години
Сигурно много са се смели на България като са гледали кадрите от атентата срещу Доган ... защо трябва да сме толкова жалки ??? и как да искаме младите да остават тук? как да искаме да да не намалява населението (не ромското)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
petyob
преди 11 години
Как може да сме толкова жалки, че 4 303 лева оборот да вдигнат SOFIX с 1,3 процентни пункта !! Какво говорим за борса индекси и т.н. просто няма нищо общо с истинските такива, само лъжем хората белким инвестират. Вече колко години направи този индекс не знам , но като не става - да вземем затворим всичко и да признаем , че не става. Ако е сбъркан индекса - да го оправим ! Хайде да не ставаме за смях и пред аборигените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още