IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX излезе на зелено в последните 5 минути на сесията

Очаквам волатилната търговия да продължи и в двете посоки, заяви Владислав Панев от УД Статус капитал

17:44 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
SOFIX излезе на зелено в последните 5 минути на сесията

Водещият български фондов индекс SOFIX беше на червена територия спрямо вчера през целия ден, но в последните 5 минути успя да излезе на плюс и приключи деня с ръст от 0,08% до 388,67 пункта.

Най-ниската стойност за днес от 385,75 пункта бе отчетена в 10:28 ч., когато индексът бе надолу с 0,67% спрямо вчерашното затваряне. След това последва възстановяване, но към 15:30 индексът отново бе със спад над 0,6%, след което започна възстановяването.

Сред 15 емисии в SOFIX, 7 отчетоха ръст, КТБ се търгуваше без промяна при цена от 84,45 лв., а 6 емисии поевтиняха. Нямаше сделки с книжата на Неохим АД.

В ТОП 3 по поскъпване в SOFIX бяха Каолин АД с 2,27% до 3,6 лв. за ценна книга, Еврохолд България с 2% до 1,02 лв. и ПИБ с 1,61% до 1,89 лв. за акция.

С най-силен спад или с 2,78% до 7 лв. за акция бе М+С Хидравлик АД.

Три АДСИЦ бяха лидери по оборот днес, за разлика от предишни дни през 2013 г. когато основният оборот бе с акции на Химимпорт и ЦКБ.

Днес на 186 хил. лв. възлезе търговията с акции на ЕЛАРГ, за 183 хил. лв. се изтъргуваха акции на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, а за 97 хил. лв. -  Адванс Терафонд АДСИЦ.

На четвърто място по оборот с 64 хил. лв. бе Трейс груп холд АД, като книжата му поскъпнаха с 16,3% до 3,981 лв. за акция след новината за рамково споразумение с Летище София ЕАД за 116 млн. лв.

„Търговията, особено през следобедната част на деня, беше далеч по-спокойна от предишните борсови сесии. Като цяло измененията при най-спекулативните позиции бяха негативни, но на продавачите им липсваше вчерашният ентусиазъм“, смята Владислав Панев*, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал АД

„Все пак очаквам високоволатилната търговия от началото на годината да продължи и в двете посоки. Определено се забелязва засилване на интереса от страна на дребните инвеститори, докато големите такива са на позиция "hold". Интересно ще бъде дали ще има промяна на посоката след листването на Тексимбанк“, добави Пенев.

* Мнението е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още