IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с най-силния от месеци седмичен ръст

Индексът отчете 14 повишения в 18-те работни дни от началото на годината

17:59 | 25.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
SOFIX с най-силния от месеци седмичен ръст

Водещият български борсов иднекс SOFIX приключи седмицата с ръст от 5,9% за петте дни до 384,61 пункта, като нараствамето е най-силно за последните месеци.

Индексът отчете 14 повишения в 18-те работни дни от началото на годината, както и 4 повишения в рамките на тази работна седмица.

Седмичният лидер сред дружествата от SOFIX е Индустриален холдинг България, чийто акции поскъпнаха с 19,18%, следван от ПИБ с 18,81% до 1,9 лв. и Монбат с 13,47% до 5,45 лв. за ценна книга.

Сред 15-те в SOFIX само книжата на М+С Хидвалик и на Булгартабах холдинг отчетоха понижения, първите - с 2,56% до 6,813 лв., а вторите с 0,11% до 84,011 лв. за цена книга.

Сред всички борсови компании обаче с най-добро представяне беше ОЦК с поскъпване от 140% до 6 ст. за акция (имаше и цена от 8 ст. за ценна книга). С по над 40% ръст бяха и акциите на Енергони, Ломско пиво и Декотекс.

Другата седмица (по-точно 30-и януари) е крайният срок за публикуване на отчетите на публичните дружества за 2012 г., като те може да дадат ориентири на пазарните участници.

Седмичен лидер по оборот станаха акциите на Софарма АД с 9,4 млн. лв., следвани от привилегированите акции на Химимпорт с 5,2 млн. лв. и Инвестиционна компания Галата АД с 4,9 млн. лв.

Във вторник Investor.bg публикува анализ за това какво може би е накарало Джим Роджърс да погледне към инвестиции в България.

Не успях да купя толкова акции на Софарма, колкото исках“, заяви в четвъртък в интервю за Investor.bg Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД.

В петък пък стана ясно, че КФН е забранила на акционерите на Енемона АД да гласуват за дивидент по привилегированите акции. Акционерите обаче остават с правото да вземат решение, разчистващо пътя за раздаване на дивиденти, като гласуват покриване на натрупаните загуби със средства от премийните резерви.

Търговията с акциите на София-БТ АД беше спряна от петък, след като в сряда КФН отписа дружеството като публично.

Индустриален холдинг България пък стартира процедурата по обратно изкупуване на собствени акции, като избра Алианц банк България за посредник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още