IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забрани на Енемона да гласува дивидент по привилегированите акции

Все пак акционерите могат да гласуват покриване на натрупаните загуби с преоценъчните резерви, което ще разчисти пътя към дивиденти в бъдеще

11:13 | 25.01.13 г.
КФН забрани на Енемона да гласува дивидент по привилегированите акции

Комисията за финансов надзор забранява на акционерите на Енемона АД да гласуват дивидент по привилегированите акции, съобщи Енемона АД чрез Бюлетин Investor.bg.

Това е станало с принудителна административна мярка (ПАМ) издадена от КФН на 24 януари (вчера).

Все пак регулаторът не забранява на акционерите да гласуват покриване на натрупаните загуби (над 27 млн. лв.) със средства от преоценъчните резерви, което ще разчисти пътя към дивиденти по привилегированите акции в бъдеще.

Общото събрание на акционерите на Енемона АД е насрочено за днес.

Аргументът на КФН да не се гласува дивидент по привилегированите акции е, че не е изпълнена предпоставката от проспекта за издаването на тези акции, а именно „чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите по привилегированите акции, да не е по-малка от сумата на капитала на дружеството“. 

На практика основният капитал плюс резервите, трябва да са по-малки от собствения капитал, а в момента са по-големи, защото третия раздел на собствения капитал, а именно финансовият резултат, е на минус 27 млн. лв.

В точка 8 от дневния ред проблемът се предлага да бъде решен чрез покриване на загубата (част от раздел Финансов резултат) с премийните резерви (част от резервите). Така ще бъде изпълнено условието за разпределяне на дивиденти по привилегированите акции.

Дали загубите са покрити от преоценъчния резерв ще стане ясно до 3 работни дни след провеждането на днешното общо събрание, тъй като това е срокът за публикуване на протокола. Разбира се ако е имало кворум и събранието е проведено.

Привилегированите акции на Енемона АД поевтиняха с 55% в последните 12 месеца до 3,4 лв. за акция. В последните седмици имаше ръст с близо 30% до 2,85 до 3,85 лв. за акция.

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още