IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три анализа на Софарма показват цена на акция от 2 до 6 лв.

Анализите са на унгареца Гергей Палфи от Кей Би Си Секюритис, на Елана Трейдинг и на участник във форума на Investor.bg

12:23 | 22.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Три анализа на Софарма показват цена на акция от 2 до 6 лв.

Финансите не са точна наука, показват три различни анализа за справедливата стойност на една акция от Софарма АД.

Акцията определено е "гореща", като в последния месец е лидер по оборот на БФБ-София с 12,3 млн. лв. Предполага се, че продавач е Финансова консултантска компания ЕООД, тъй като този акционер е уведомил за продажби на 2,2 млн. акции в последните месеци. Само вчера се изтъргуваха 4,06 млн. акции на Софарма, или около 3% от капитала й.

В момента циркулират три анализа за акциите на Софарма АД. Единият е на унгареца Гергей Палфи от Кей Би Си Секюритис, вторият е на Елана Трейдинг, а третият - на участника във форума на Investor.bg с никнейм EquityPrivate, които показват доста различни оценки на компанията от съответно 1,92 лв./акция, 2,37 лв. на акция и цели 6 лв. на акция.

Анализът на Гергей Палфи от Кей Би Си Секюритис

Гергей Палфи е унгарец, като е написал анализ на Софарма, част от документа за България, прочетен и от Джим Роджърс.

Другите анализи в документа са писани от българина Светослав Тасев, но фармацевтичният е написан от Палфи, което не е случайно. Една от най-големите компании в Унгария е Gedeon Richter, тя е аналог на Софарма АД (също е генеричен производител, но има и 800 души в изследователския екип), като е доста по-голяма с отчитаните 1,1 млрд. евро годишни продажби за 2011 г.

В анализа си от 27 март 2012 г. той казва „след едва 0,4% ръст на неконсолидираните продажби през 2011 г., ние очакваме ръст от едва 3,1% на неконсолидираните продажби през 2012 г. (в действителност ръстът възлезе на 0,35%, тоест под прогнозите). Като причина се посочват очакванията за намаление на продажбите в България поради взетите от правителството мерки за по-ниски цени. Палфи очаква нормата на печалба (маржът) на Софарма да остане без промяна през 2012 г.

Очаква се по-ниска печалба преди лихви и данъци (EBIT) поради разходите за нов завод в София (на стойност 70 млн. лв.) Този завод с капацитет 4 млрд. таблетки годишно ще увеличи капацитета на компанията с 92%, като очакванията са въздействието върху приходите на Софарма да се отрази в рамките на 2 до 4 години. Очакванията бяха заводът да стартира през октомври 2012 г., но стартът още не е обявен.

Палфи допълва, че продажбата на акциите, притежавани от изпълнителния директор (Огнян Донев) на 31 януари 2012 г. и слабите неконсолидирани продажби през февруари 2012 г. оставят притеснение за акцията. Поради това Палфи понижава очакванията за цената на акцията до 2,37 лв. за брой, когато текущата цена е била 2,85 лв. (27 март 2012 г.). В момента цената е около 2,10 лв. за акция. Също така Palffy акцентира и върху очаквания за ръст на нетния дълг на Софарма през 2012 г., като очакванията са съотношението нетен дълг към EBITDA да се увеличи до 3,1 през 2012 г.

Очакванията на Палфи са продуктът Tabex да бъде дългосрочният генератор на печалба за Софарма.

Големият аргумент на Палфи за надцененост на Софарма АД е, че на база прогнозите за 2012 г., компанията се търгува на EV/EBITDA (стойност на компанията към печалба преди лихви, данъци, амортизации и обезценки) от 9,2, което е премия от 54% спрямо аналозите в Централна и Източна Европа. Според Палфи намалението в цената на Софарма ще дойде от натиска от ръст в разходите за заплати и материали, слабите продажби през 2012 г. и ценовите регулации на лекарствата в България.

Анализът на Елана Трейдинг

Той е от 11 януари 2013 г. и сочи справедлива цена на акция от 5,96 лв. на акция на база сравнение с компании аналози. 


Таблица: Елана Трейдинг

По метода дисконтирани нетни парични потоци е постигната оценка на акция от 6,51 лв. за брой.

Препоръката и ценовата цел в анализа на Елана Трейдинг гласят:

Сравнителната оценка и дисконтираните парични потоци показват положителна оценка за Софарма. Не очакваме нормата на печалба да се влоши. Конкуренцията е в достатъчно измерения, за да не допуска монополни печалби. Икономическите пречки в Източна Европа оказаха скромно въздействие върху приходите на дружеството. Още повече, че лошите новини са включени в сегашната цена на акцията. Препоръката е "купува", но ценовата цел от 3 лв. отразява трудностите за достигане на справедливата й цена.

Анализът на EquityPrivate

Той е публикуван в темата за Софарма в Коментари на Investor.bg на 20 януари 2012 г. в 16:23 ч.

В анализа се казва, че фирмите от ЦИЕ имат съотношение EV/EBITDA на база прогнозите за 2013 г. от около 7. В тези стойности влиза и фирма като Gedeon Richter - най-иновативната в цяла Източна Европа.

„Софарма според мен би трябвало да търгува на около 6.0х - 6.5х, тъй като определено не са по-добри от словенците Крка.“, смята EquityPrivate.

Ако предположим, че EBITDA би била 80 млн. лв. през 2013, то Enterprise Value на фирмата би било 520 млн. лв (при 6.5х EBITDA). Махаме нетните задължения от 248 млн. лв (вкл. финансовите лизинги) и equity value става 272 млн. лв., или 1,92 лв. на акция.

EBITDA разбира се може да бъде 5 млн. лв повече (или пък по-малко), но не виждам фундамент акцията да струва 3 лв. или пък повече. Явно участниците на борсата правилно я оценяват към този момент на към 2 лв. за акция., обобщава EquityPrivate.

Анализите са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
keizer
преди 11 години
Оценката от Елана, без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
tony1975
преди 11 години
няма новини,а? анализите са 4-ри!!! и Приватов се извини за грешка, не си прочел всичко, Мъро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
TGV
преди 11 години
Може би истината е някъде по средата (златната среда) 3 - 4 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Ха сега, Кой е верният? 2 лв. или 6 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още