IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софарма с 13% спад на продажбите през декември

За цялата 2012 година компанията отчита минимално увеличение от 0,35 на сто.

17:11 | 10.01.13 г. 6
Софарма с 13% спад на продажбите през декември

Софарма АД отчита 13% спад на продажбите през декември 2012 г., съобщи фармацевтичната компания чрез БФБ-София. В това число има спад на износа със 17% и на продажбите за вътрешния пазар с 9% на годишна база.

Спадовете обаче са лесно обясними със силните продажби през декември 2011 г., когато компанията отчете ръст с 38% на годишна база. По-голямата картина показва, че продажбите през декември 2012 г. са с 20% над тези от декември 2010 г.

Приходите от продажби за цялата 2012 година се повишават с 0,35%, включително спад с 9% на вътрешния пазар и увеличение с 5% на продажбите за износ. За 2011 г. ръстът на продажбите отново беше с 0,4%.

Същевременно от Софарма АД обявяват, че от 3 януари 2013 до 9 януари 2013 дружеството е изкупило обратно 2000 собствени акции представляващи 0,0015% от капитала, на обща стойност 4 212,51 лв. Средната цена на изкупуване е 2,11 лв. за акция.

Намерението на дружеството е да използва тези акции в бъдеще, за да обезщети акционери на дружества, които се цели да бъдат вляти в Софарма АД.

Общият брой на обратно изкупените акции, които са собственост на компанията, е 3 489 931. Това се равнява на 2,64% от акционерния капитал на фармацевтичната компания.

Консолидираните продажби на Софарма АД се увеличиха с 8% на годишна база до 508 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., а консолидираната печалба нарасна с 22,3% на годишна база до 36 млн. лв.

Акциите на Софарма АД поевтиняват с 32% на годишна база до 2,084 лв. за брой и 275 млн. лв. пазарна капитализация. През периода е разпределен и брутен дивидент от 0,07 лв./акция.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
silvi_milvii
преди 11 години
"Спадовете обаче са лесно обясними със силните продажби през декември 2011 г., когато компанията отчете ръст с 38% на годишна база. "O, ама моля ви се. Айде да не го четкаме г-н Донев, всичките му ръстове на продажби зависят от сезона и това, какво се е договорил с НЗОК - колко да ни изкърти, защото както знаем той наистина е пуснал пипал навсякъде. Цените, които договаря за лекарствата си са безбожно високи, както на пазара, така и офертите към държавата. А зад граница, както всички знаем вече, продава на 3-но по-ниски цени - "защото пазарите там не били разработени все още".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
olga_dragova
преди 11 години
Спад на продажбите означава спад на печалбата. Ако тенденцията се задържи, ще има намаление и на цената на акциите на Софарма. Е те онези които са им важни кръга на Донев и Павлов си ги пазят, да му мислят обикновените инвеститори, които още се лъжат и търгуват с акции на тази компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
radiohead
преди 11 години
"Акциите на Софарма АД поевтиняват с 32% на годишна база до 2,084 лв. за брой и 275 млн. лв. пазарна капитализация" И затова ли му е виновен на другаря Донев черния ПР? Сигурно и скандалите около Българска роза Севтополис и те са черен ПР? На крива ракета космоса и пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Софарма бавно и методично изкупува акциите на лицето ДоневСлед което, с торби зелени пари, Донев ще стане офшорен жител като Прокопиев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
Бареков, Кажи на Шефа си Цецко да се постараят малко повече с черния ПиАр и съвсем ще сринат продажбите на Софарма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
cankabojkova
преди 11 години
Огнян Донев каза преди време, че понеже властта се била подиграла с него - щях да си изтегля бизнесите навън. Аз смятам, че след като му намалея вътрешните продажби, за смета на увеличаване на тези от чужбина, съвсем нормално е да му намалеят цялостно продажбите, въпреки че имаме и в износа спад със 17 процента. Проблемът е, че той продава лекарствата си навън доста по-евтино, отколкото тук и това може би му изиграва лоша шега от тази гледна точка. Да не забравяме и обвиненията към него в пране на пари - всичко това се отразява негативно на бизнеса, ама той така си го е направил, след като се замесва с хора като Любомир Павлов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още