IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол и Кей Би Си Секюритис с призове от БФБ за принос към капиталовия пазар

Като емитент бе отличен ЧЕЗ Разпределение България, а медия с най-голям принос в отразяването на капиталовия пазар стана Bulgaria On Air

13:25 | 10.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Карол и Кей Би Си Секюритис с призове от БФБ за принос към капиталовия пазар

“Да се сбъдне събитието, което чакаме най-много, а може би и целият пазар го чака най-много, а именно приватизацията на БФБ-София”, пожела за 2013 г. Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София по време на церемонията за награждаване на посредниците с най-силни резултати за миналата година.

Вече писахме, че лидери по оборот са КТБ, ПФБК и ЦКБ, а по сделки - Карол, БенчМарк и Елана. Самата борса отчете 20% ръст на оборота и 27% спад на броя сделки.

Карол и Кей Би Си Секюритис България станаха посредниците, отличени с приз за най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през 2012 г.

„Приносът ни за капиталовия пазар през 2012 г. е, че работихме за въвеждане на Share allotment rights (права върху записани акции*), чрез които се решава проблемът с двата месеца при увеличение на капитала, при които инвеститорът нито има пари, нито акции. Промяната вече е в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и предстои да я приложим на практика“, каза за Investor.bg Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на Кей Би Си Секюритис Н.В. клон България.

„Всяко дружество може да издаде тези права. Техният живот е от записването на правата за участие в увеличение на капитала до въвеждането за търговия на новите акции. Правата върху записани акции е логично да се използват, когато има интерес от инвеститорите. На запад няма бавене между датата на плащането на новите акции и търговията им. У нас и в Източна Европа отнема време. Практиката на права върху записани акции е взаимствана от Полша и Румъния“, уточни Скарлатов.

„През година привлякохме нов емитент на БФБ-София в лицето на Спиди, както и поддържаме образователна програма за капиталовия ни пазар“, каза за Investor.bg, изпълнителният директор на Карол Ангел Рабаджийски. Той обясни, че безплатния курс по инвестиции в офиса на Карол е бил посетен от над 100 човека, а лектори от Карол са осъществили открити уроци пред студенти изучаващи Финанс в различни университети. „Не на последно място Карол поддържа стажантска програма от 5-6 души годишно, като един от тях назначаваме на работа“, сподели Рабаджийски.

Като емитент с най-голям принос за капиталовия пазар бе отличен ЧЕЗ Разпределение България, което дебютира на БФБ-София през 2012 г. след като държавата го листна и продаде притежаваните 33%.

За медия с най-голям принос в правдивото отразяване на капиталовия пазар бе отличена телевизия Bulgaria On Air.

* Текстове, уреждащи правата върху записани акции:

Закон за публично предлагане на ценни книжа

чл. 112б
(13) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Публичното дружество може да издаде права върху записани акции в периода между приключване на подписката до издаване на новите акции, записани при увеличаването на капитала, при условия и по ред, определени с наредба. Публичното дружество посочва в проспекта за увеличаване на капитала намеренията за издаване на права върху записаните акции, рисковете, свързани с тях, и условията и реда за издаването и прехвърлянето им.

Допълнителни разпоредби
§ 1
5. (изм. - ДВ, бр. 86 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., отм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 01.11.2007 г., нова - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) "Права върху записани акции" са ценни книжа, които се издават въз основа на записани при упражняването на права акции при увеличаване на капитала на публично дружество.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още