IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли гафът при ликвидацията на Индустриална Холдингова Компания да се повтори?

Акционери можеше да останат без ликвидационен дял, тъй като акциите са се търгували месец след датата, определяща списъка на правоимащите

16:56 | 04.01.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Може ли гафът при ликвидацията на Индустриална Холдингова Компания да се повтори?

Липсата на ясни нормативни правила доведе до гаф при ликвидацията на Индустриална холдинга компания АД /в ликвидация/. 

Проблемът е, че акциите на дружеството са се търгували на БФБ-София до 28 декември 2012 г., въпреки че право на ликвидационен дял са имали акционерите към 5 декември 2012 г. (тоест купувалите до 3 декември 2012 г.).

За щастие Индустриална холдинга компания АД /в ликвидация/ е слаболиквидна акция (само 2 сделки през 2012 г.) и никой не си е купил акции след 3 декември 2012 г. Ако беше купил, нямаше да има право на ликвидационен дял.

Че право на ликвидационен дял ще имат акционерите към 5 декември 2012 г., става ясно от протокол от Общото събрание на акционерите от 20 декември 2012 г. Той е обявен в БФБ-София на 27 декември 2012 г. Борсата реагира и спира търговията от 2 януари 2013 г. Гафът е избегнат.

Проблем обаче има и той е, че както при ликвидациите, така и при сливанията и вливанията, няма точно определена дата. При дивидентите право на дивидент имат акционерите към 14-тия ден след Общото събрание.

При ликвидацията, сливането или вливането, датата се избира от съответните ръководни органи и в случая с Индустриална холдинга компания АД /в ликвидация/ е била в миналото, а не в бъдещето.

Така няма време за реакция от акционерите и дори може да се стигне до покупка на акции без право на ликвидационен дял. Съответно стойността на такива акции е нула. Това определено може да компрометира капиталовият пазар.

Проблем имаше и при ликвидацията на И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ и И Ар Джи Капитал 2 АДСИЦ.

При нея бе обявено достатъчно рано (още през юни 2012 г.), че акционерите трябва да предоставят документи, удостоверяващи цената на придобиване до 5 октомври 2012 г. (с цел изчисляване на данък от 5%, който е на база разликата между ликвидационната цена и цената на придобиване).

Не беше обявено обаче акционерите към коя дата ще имат право на ликвидационен дял. Не беше ясно и че последният ден за търговия ще е 2 октомври 2012 г. Това стана ясно постфактум. Теоретично няма проблем, ако документи за цената на придобиване се представят до 5 октомври, да има търговия с тези акции до 4 октомври и дори до 5 октомври. Няма проблем, че сетълментът на покупките (прехвърлянето на собствеността) не е приключил.

В бъдеще предстои сливането на Българска роза Севтополис АД и Софарма АД (за което има подадено заявление) и ликвидацията на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ. Едва ли обаче ще се стигне до гаф, защото все пак Индустриална холдинга компания АД бе малко дружество със слаба практика на капиталовия пазар и ситуацията при него много трудно ще се повтори при ликвидни компании с нужното корпоративно управление.

Свързани компании:

И Ар Джи Капитал-2 АДСИЦ /в ликвидация/(6ER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Орел Инвест АД - в ликвидация(5O2)

Индустриална Холдингова Компания АД(4I9)

И Ар Джи Капитал -1 АДСИЦ /в ликвидация/(6EA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Разбира се че да.В България всичко е възможно, особено едни и същи грешки по няколко пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
макарена
преди 11 години
Супер яко, взимаш двойна цена, един път ликвидационна (защото си бил акционер към 5-ти) и втори път продажната (защото си продал акциите си след това).За съжаление при ЕЛАРГ няма как да стане, защото те са професионалисти, не като ХИК и няма да има възможност за двойна печалба за едни и 0 за други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Има един тон наредби, а за такива, уж дребни неща, никой не се е сетил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още