IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС окончателно отмени решението на КФН за лиценза на Стандарт инвестмънт

Петчленният състав на ВАС е потвърдил решението на тричленния и посредникът си връща лиценза

16:50 | 19.12.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ВАС окончателно отмени решението на КФН за лиценза на Стандарт инвестмънт

Петчленен състав на ВАС е оставил в сила решението на тричленния състав и така връща лиценза на ИП Стандарт инвестмънт, отнет от Комисията за финансов надзор.

Решението на 5-членния състав е от днес, 19 декември 2012 г. и не подлежи на обжалване. Решението на тричленния състав беше от 10 август тази година, като КФН го обжалва.

Според Комисията за финансов надзор ИП Стандарт инвестмънт е нарушил изискванията за ликвидност, тъй като е имало залог върху негов депозит на стойност 287 000 лв. Поради залога инвестиционният посредник не може във всеки един момент да разполага за целите на осъществяваната от него дейност с тази сума, допуска КФН.

Залогът е бил в полза на мажоритарният собственик на ИП Стандарт инвестмънт АД.

Според съда обаче, за да се пристъпи към отнемане на лиценза следва посредникът да не отговоря едновременно на изискванията за ликвидност и за капиталова адекватност, както и да не е представил оздравителна програма.

В случая инвестиционният посредник за определен продължителен период от време не е поддържал ликвидни средства според изискванията. Към момента на откриване на административното производство обаче това нарушение е било отстранено съобразно дадените указания с констативния протокол, т.е. считано към 30.12.2011 г. и към момента на издаване на оспореното решение жалбоподателят е отговарял на изискванията както за капиталова адекватност, така и за ликвидност, се казва в становището на ВАС.

Анализът на разпоредбите показва, че задължението за представяне на оздравителна програма възниква в случаите, когато инвестиционният посредник престане да отговаря както на изискванията за капиталова адекватност, така и на изискванията за ликвидност. Този извод се потвърждава от констативния протокол, с който са установени нарушенията на изискванията за ликвидност и съответно са дадени конкретни указания за отстраняването им. Поради това за инвестиционния посредник не е възникнало задължение да представи оздравителна програма.

В случая административният орган не е предприел никакви мерки във връзка с резултатите от проверката на дейността на инвестиционния посредник в продължение на близо три месеца, пише ВАС. Към момента на започване на административното производство жалбоподателят е отговарял на изискванията за капиталова адекватност и ликвидност, т.е. не е налице фактическият състав на приложената правна норма.

Изводът на ВАС е, че отнемането на лиценза е незаконосъобразно и не съответства на целта на закона. Предвид неблагоприятните правни последици за ИП Стандарт инвестмънт от административния акт, същият следва да бъде издаден, само когато безусловно са налице нормативно регламентираните предпоставки и ще бъде постигната преследваната от закона цел. В случая тези изисквания не са спазени, поради което обжалваното решение е незаконосъобразно и следва да се отмени, е решението на ВАС.

Лицензът бе отнет на 27 март 2012 г
., като на следващия ден от ИП Стандарт Инвестмънт разпространиха становище, че лицензът им е отнет за нарушение, което „ние никога не сме извършвали.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
А ти не разбра ли, че това е било временно, и е било преди 6 години. От тогава не се е случвало!?!? Там е проблемът - фактически, когато са взимали лиценза проблеми не е имало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Все пак, добре би било да стане ясно, че капитала на ИП не може да служи за обезпечение по заем. Нелепо е.А КФН да беше наложила глоба, вместо направо да им отсече главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Дали и КФН не е корумпирана а? Да отнема лиценз за нещо, за което не може да отнеме лиценз. Това много ми напомня на скалъпените обвинения срещу Огнян Донев... А вредите, които са им причинили, отнемайки им неправомерно лиценза кой ще им ги плати ?! Ей Бойко разби държавата *** такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Не трябваше ли ИП по всяко време да отговарят на изискванията?-Ей, защо ме удари!?-Извинявай, няма повече...-Ами добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още