IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол АД свиква събрание за освобождаване на Денис Ершов от Надзорния съвет

Предлага се новият съвет да бъде намален от петима на трима членове, а решенията да се вземат с обикновено мнозинство

15:15 | 19.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Петрол АД свиква събрание за освобождаване на Денис Ершов от Надзорния съвет

Битката за контрол над Петрол АД навлиза в нова фаза, след като Управителният съвет свиква общо събрание на акционерите за 20 февруари 2013 г. за вземането на ключови решения. Поканата за общото събрание е представена в Търговския регистър днес, като заявлението все още не е вписано.

Като първа точка се предлага промяна на устава на дружеството, а именно намаление на надзорния съвет от 5-ма на 3-ма членове. Също така се предлага решенията вече да се вземат с обикновено мнозинство, а не с единодушието на всички членове.

Също така се заменят думите „всички членове присъстват“ с „на заседанието присъстват повече от половината членове на съвета“. Тоест сега дори само един член на Надзорния съвет е можел да блокира решенията, а ако новият устав бъде приет, това няма да бъде възможно.

Като втора точка се предлага особождаване на сегашните (петима) членове на Надзорния съвет и избор на новите (трима).

Предложено е освобождавнето на Митко Събев, Стоян Кръстев, Иван Нейков, Неделчо Янакиев и Денис Ершов.

За новият Надзорен съвет са предложени Митко Събев, Сергей Батурин и Тихомир Трендафилов.

Досегашните опити на ръководството на Петрол АД за смяна на устава бяха неуспешни. Например вписването на протокола от общото събрание на акционерите от 9 декември 2012 г. не бе вписан в Търговския регистър след определение на Софийски градски съд.

На 15 юни 2012 г., Петрол Холдинг”АД съобщи, че базираната в Швейцария компания Credit Mediterranee е закупила акциите, собственост на Денис Ершов и Александър Мелник в „Петрол холдинг“ съответно в размер на 47,5 процента и 5 процента от капитала на дружеството, се каза в прессъобщение на холдинга.

Към края на март 2012 г. „Петрол Холдинг” АД притежава 55,48% от капитала на „Петрол“ АД, а „Нафтекс Петрол“ ЕООД държи 41,93% от дистрибутора на горива.

С открито писмо до медиите от 13 декември 2012 г. пък Денис Ершов и Александър Мелник заявиха, че не са продавали притежаваните от тях 52,5% от капитала на Петрол холдинг АД.

Междувременно Петрол АД отчита 34 млн. лв. консолидирана загуба за деветмесечието на 2012 г. Акциите на Петрол АД поевтиняват с 11% за последните 12 месеца до 4,55 лв. за акция и 497 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още