IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха чешката Патриа Корпорейт Файненс за оценител на БФБ-София и ЦД

Това е поредната стъпка от приватизацията на държавните участия в двете дружества

17:54 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Избраха чешката Патриа Корпорейт Файненс за оценител на БФБ-София и ЦД

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и Патриа Корпорейт Файненс а.с., Прага, Чехия, сключиха договор за възлагане на извършването на маркетинг и изготвянето на анализ на правното състояние, информационен меморандум и приватизационна оценка на БФБ-София АД и Централен депозитар АД, съобщи БФБ-София.

Чешката компания е избрана на база проведения ограничен конкурс.

След осъществяването и приемането на извършените от консултанта дейности АПСК ще пристъпи към провеждането на публично оповестен конкурс за продажба на двата държавни дяла. До участие в конкурса за продажба ще се допускат единствено водещи световни или европейски борсови оператори или борсови обединения.

На изискванията отговарят само най-големите световни борси като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group, NASDAQ-OMX и вероятно други, но правителството обяви, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

Министерство на финансите притежава 50,05% от капитала на БФБ-София и 43,7% от капитала на ЦД АД, но заедно с притежаваните от БФБ-София 6,61% в ЦД контролира общо 50,31% от депозитара.

Паричните средства на Централен депозитар АД са за 5,4 млн. лв. към 31 декември 2012 г., а на БФБ-София - за 7,8 млн. лв. към 30 юни 2012 г.

Акциите на БФБ-София поскъпват с 4% за последните 12 месеца до 2,51 лв. за брой и 16,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още