IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ с трети най-дълъг период без сделка - 33 минути и 7 секунди

Номер едно си остава периодът без сделка от 16 октомври 2012 г. - 50 минути и 52 секунди

16:00 | 03.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
БФБ с трети най-дълъг период без сделка - 33 минути и 7 секунди

БФБ отчете трети най-дълъг период без сделка, а именно 33 минути и 7 секунди. В 13:46:50 ч. имаше сделка с акции на Каолин, като следващата беше в 14:19:57 ч. с поименни компенсационни бонове.

Дългите периоди без сделки и намалената ликвидност на БФБ-София вкарват търговията в омагьосан кръг - никой не иска да купува на пазар, където сделките са малко и няма лесна възможност да се излезе от инвестицията, което от своя страна намалява ликвидността още повече.

Номер едно си остава периодът без сделка от 16 октомври 2012 г. - 50 минути и 52 секунди, а номер две този от миналата седмица на 27 ноември 2012 г. - 36 минути и 8 секунди. Досегашният период номер 3 в тази класация бе регистриран на 22 август 2012 г., когато нямаше сделка в продължение на 31 минути и 34 секунди.

Лавината от дълги периоди без сделка дойде след като от 2 юли 2012 г. търговската сесия бе удължена до 17 ч. вместо до 13:45 ч. Това в комбинация с намалелите с 43% сделки на БФБ-София е причина за големите „търговски паузи“.

Като цяло обаче удължената търговска сесия на БФБ-София вероятно спомага за увеличаване на оборота на БФБ-София. Причината за това е, че търговията се движи от новини, включително отчети, а с удължаването на сесията се увеличават и новините, които излизат по нейно време. Някои спекуланти са импулсивни и вземат решение за инвестиция в рамките на секунди, което води до сделки. Ако борсата е затворена в това време е много вероятно да премислят и до сделка да не се стигне.

За радост на инвеститорите отпадна идеята за облагане на капиталовите печалби с 10% данък върху доходите на физическите лица, което вероятно щеше да доведе до рязко намаляване на сделките през 2013 г., най-малкото защото всеки с печеливши акции, щеше да мисли три пъти преди да продаде.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
И кой ***, извън емитентите - и подставените или заплатени от тях лица, ще купува български акции?????????????Посочете ми поне един такъв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
Все така ще са си. И днес - 1.40 мин. аукциона е във Vola E, грам нищо не изписва, накрая бам бройките през сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още