IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд с 29% ръст на продажбите за деветмесечието до 316 млн. лв.

Компанията отчита 1,9 млн. лв. консолидирана печалба за групата за януари-септември 2012 г., спрямо загуба от 2,2 млн. лв. година по-рано

10:25 | 28.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Еврохолд с 29% ръст на продажбите за деветмесечието до 316 млн. лв.

Еврохолд България АД отчита 29% ръст на консолидираните продажби на годишна база до 316 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., показва отчетът, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Компанията отчита 1,92 млн. лв. консолидирана печалба за групата за януари-септември 2012 г., спрямо загуба от 2,2 млн. лв. година по-рано.

Бизнесът на компанията е в четири направления, а именно застраховане (Евроинс Иншурънс груп), лизинг (Евролийз), продажба на автомобили (Авто Юнион) и финансово-инвестиционна дейност (Евро-Финанс), като холдингът оперира в България, Румъния и Македония.


Източник: Еврохолд България

Публикуваме данни за отделните направления на база междинния консолидиран отчет.

Евроинс иншурънс груп

За първото деветмесечие на 2012 година Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) реализира консолидирани приходи от застрахователни премии в размер на 215,7 млн. лв., в сравнение със брутните записани премии за 154,8 млн. лв. за същия период на 2011 г, което представлява 39% ръст.

Консолидираната печалба за периода е в размер на 8,5 млн. лв. спрямо загуба от 2,75 млн. лв., отчетена през първо деветмесечие на 2011 г.

Основните факти и обстоятелства в дейността на дружествата от ЕИГ, свързани с реализираните финансови резултати през първите девет месеца са следните:

Евроинс България

За първите девет месеца на 2012 г. Евроинс България отчита брутен премиен приход от 56,6 млн. лв. спрямо 52,1 млн. лв. за същия период на 2011 г. Ръстът се дължи на значителното увеличение на премиите по автомобилните застраховки (предимно ГО), където средната премия нараства с почти 11,5% в сравнение с миналата година. В същото време броят застрахователни полици по ГО се увеличават с 18 157 броя, благодарение на софтуера на компанията за електронно издаване на полици, който е много бърз и удобен за ползване.

Резултатът от усилията на компанията да увеличи дела на имуществените застраховки в портфолиото си е 60,9% увеличение на премийния приход от индивидуални клиенти.

Премийният приход по застраховки Каско и Отговорност също отчитат чувствително повишение в сравнение с деветмесечието на 2011.

Нетната квота на щетите спада с 2,5% до 65%, което до голяма степен се дължи на намаления размер на средната щета при застраховки ГО, Каско и Имущество.

Компанията завършва деветмесечието на 2012 година с техническа печалба в размер на 450 хил. лв. (техническа загуба от 1,544 млн. лв. за първото деветмесечие на 2011) и печалба преди данъци в размер на 896 хил. лв. Резултатът от инвестиционна дейност е печалба в размер на 583 хил. лв.

Евроинс Румъния

За деветте месеца на 2012 г. Евроинс Румъния регистрира брутен премиен приход от 147 млн. лв. спрямо 93 млн. лв., отчетени през първите девет месеца на 2011 година. Продажбената политика на компанията затвърждава позицията й сред първите шест пазарни играчи в Румъния, като пазарният й дял нараства значително спрямо предходната година.

Най-значимо увеличение в продажбите отчитат следните застраховки – Каско (22,7%), Гражданска отговорност на автомобилистите (78,7%) и Отговорност (15,1%). Въпреки впечатляващия ръст в продажбите на застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, постигнато е и увеличение в средната премия с приблизително 1,5%.

Квотата на щетите на компанията е 65% в сравнение с 67,5% за същия период на 2011 година. Средната стойност на щетите по Каско намаляват в резултат на внедрените нови параметри и нов софтуер за оценка на щетите, но се повишава за щети с телесни наранявания по Гражданска отговорност в резултат на някои неблагоприятни решения на съда, следващи общата тенденция в съдебната система по отношение на съдебни решения, свързани със застраховки.

Ръстът в имуществените застраховки през 2011 година също дава отражение в повече възникнали и изплатени щети през 2012 година. При повечето от останалите видове застраховки изплатените щети намаляват спрямо 2011 година.

Делът на административните разходи намалява от 10,5% до 9,1%, което се дължи основно на по-ниските разходи за наем, външни услуги и т.н.

Компанията отчита положителен резултат от инвестиционна дейност в размер на 1,4 млн. лв., основно дължащ се на приходи от лихви и положителна преоценка на инвестициите по справедлива стойност.

Нетната печалба на компанията е в размер на 8,6 млн. лв. Развитието на предявените щети може да има известно влияние върху резерва за възникнали, но непредявени претенции, като във всички случаи това е динамичен параметър, който може да повлияе върху отчета за доходите на компанията.

Евроинс Македония

Евроинс Македония отчита брутен премиен приход в размер на 11,4 млн. лв. за деветте месеца на 2012 година спрямо 10,8 млн. лв. за същия период на 2011 година.

Компанията е увеличила дела на имуществените застраховки в портфолиото си, постигайки близо 75% увеличение на продажбите по този вид застраховки. Увеличение се наблюдава и при застраховките Отговорност (26,5%), Гражданска отговорност (6,5%) и Каско (7,4%).

Нетната загуба на Евроинс Македония за деветмесечието на 2012 година е в размер на 852 хил. лв. Предприетите мерки от мениджмънта за подобряване на техническия и нетехническия резултат се очаква да дадат резултат в годишните финансови отчети за 2012 г.

Евроинс Здравно Осигуряване

Евроинс Здравно Осигуряване отчита брутен премиен приход в размер на 3,6 млн. лв. за деветмесечието на 2012 година спрямо 2.2 млн. лв. за съпоставимия период на 2011 година. С цел окрупняване на здравноосигурителния бизнес в групата през месец май 2012 година Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) придоби Юнайтед Здравно Осигуряване ЕАД (ЮЗО). Процесът по вливане на операциите на Юнайтед Здравно Осигуряване към Евроинс Здравно Осигуряване се очаква да приключи през четвърто тримесечие на 2012 година.

Авто Юнион

Консолидираният финансов резултат на компанията за периода от 01 януари 2012 г. до 30 септември 2012 г. е 1,8 млн. лв. загуба спрямо загуба от 0,4 млн. лв. за същия период на миналата година. Загубата за деветте месеца на 2011 г. е намалена от печалбата, която е генерирал рент-а-кар бизнесът в размер на над 1 млн. лв.

Маржът на продажбите през деветмесечието на 2012 г. се е увеличил с 3%.

За първите девет месеца на 2012 година продажбите на нови автомобили, реализирани от автомобилния холдинг възлизат на 1 638 броя спрямо 1 900 броя, реализирани през същия период на 2011 година, което представлява спад от 13,8%. Ръст от 22% в продажбите за периода регистрира Ауто Италия (FIAT) спрямо същия период на 2011 година. Останалите компании в групата отчитат по-ниски продажби спрямо първите девет месеца на миналата година.

Въпреки тези данни, Авто Юнион запазва пазарните си позиции, като точен процент на пазарния дял трудно може да бъде посочен, тъй като Асоциацията наавтомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) не предоставя официална информация за този период.

През отчетния период компаниите от автомобилния холдинг са сключили флийт сделки на стойност 19 млн. лв. общо.

През месец октомври 2012 година бе подновена кредитната линия на Авто Юнион АД и дъщерните му дружества в Първа Инвестиционна Банка АД, възлизаща на 6 милиона евро, използвани изцяло за банкови гаранции, като падежа се промени на 20 юни 2016 година.

По отношение на продуктовото представяне и от началото на 2012 година продължава предлагането на интегрирани и комбинирани продукти за клиентите на Авто Юнион, благодарение на синергията между основните направления на Еврохолд България. През периода беше стартирана обща кампания на ЗД Евроинс АД и Ауто Италия ЕАД за автомобили FIAT и Alfa Romeo.

Евролийз Груп

За отчетния период БГ Аутолийз Холдинг (Евролийз Груп ) реализира консолидирана печалба в размер на 829 хил. лв. спрямо загуба от 238 хил. лв. за деветмесечието на 2011 година. Основната част от печалбата се дължи на положителните резултати на Евролийз Ауто ЕАД - България и Евролийз - Рент А Кар.

Консолидираните приходи от лихви са намалели с 35% до 5,91 млн. лв., което се дължи основно на намалението на вземанията по договорите за финансов лизинг и на консолидационни ефекти, свързани с придобитата в края на 2011 година Евролийз Рент А Кар. Консолидираният портфейл по финансов лизинг е намалял с 20% до 57 млн. лв., което се дължи основно на ефекта от консолидацията на Евролийз - Рент А Кар.

През периода задълженията към банки са намалели с 8% до 68,7 млн. лв. Задълженията по облигационни заеми са намалели със 74% в сравнение с предходния период.

В края на септември 2012 година, активите на дружеството са в размер на 111,41 млн. лв.

Финансовият резултат на индивидуална база на БГ Аутолийз Холдинг е загуба в размер на 460 хил. лв. Негативният резултат в БГ Аутолийз Холдинг се дължи на разходите за лихви, свързани с кредита за придобиването на Евролийз - Рент А Кар.

Евролийз Ауто България

Евролийз Ауто България отчита печалба от 291 хил. лв. за периода спрямо загуба от 46 хил. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Евролийз Ауто Румъния

Евролийз Ауто Румъния е с осигурен финансов ресурс за прогнозния си портфейл за 2012 г. и продължава да разширява дейността си сред автомобилните дилъри. През третото тримесечие на 2012 година Евролийз Ауто Румъния отчита увеличение на нетните лизингови вземания в размер на 10% спрямо съпоставимия период на 2011 г., като това е първото увеличение за последните няколко години. Очакванията на мениджърите са положителната тенденция да продължи.

Финансовият резултат на Евролийз Ауто Румъния за отчетния период е негативен в размер на 116 хил. лв., като загубата намалява с 4% спрямо предходния период в резултат на редуцираните фиксирани разходи на компанията. Административните разходи на компанията намаляват с 18% спрямо предходния период.

През третото тримесечие на 2012 година БГ Аутолийз Груп увеличи капитала на Евролийз Ауто Румъния с 142 хиляди евро, като планира общото увеличение на капитала да достигне 350 хиляди евро.

Евролийз Ауто Македония

В резултат на добрите контакти с повечето дилъри, компанията успя да заеме водещо място в новогенерирания бизнес. В резултат на това портфолиото на компанията достигна 3,3 млн. лв. Нетният портфейл по финансов лизинг нараства с 13% спрямо предходния период.

За деветте месеца на 2012 г. Евролийз Ауто Македония реализира загуба в размер на 69 хил. лв. В края на месец септември 2012 година активите на дружеството са в размер на 3,65 млн. лв.

БГ Аутолийз Груп увеличи капитала на Евролийз Ауто Македония с почти 59 хил. лв. (30 хиляди евро). До края на годината предстои още едно увеличение на капитала в размер на 98 хил. лв. (50 хиляди евро) в изпълнение на поетите ангажименти към кредитиращите банки.

Евролийз – Рент А Кар

Евролийз – Рент А Кар ООД реализира ръст на приходите от услуги с 66% в сравнение с предходния период. Увеличението се дължи, както на силния сезон в рент-а-кар сегмента през 2012 година, където компанията е един от лидерите, така и на сливането на Булвария Рент А Кар ЕООД и Евролийз – Рент А Кар, считано от 01.09.2011 година. 

Финансовият резултат за отчетния период е печалба в размер на 1,14 млн. лв. Сумата на активите на дружеството е в размер на 22,03 млн. лв. 

Евролийз – Рент А Кар е доставчик на автомобили на оперативен лизинг на много корпоративни клиенти с търговската марка BUDGET, с което е пазарен лидер. Компанията е и един от пазарните лидери на пазара на автомобили под наем с марката AVIS.

Автомобилният парк на Евролийз – Рент А Кар надвишава 1 000 автомобила и след придобиването от лизинговото подразделение, компанията реализира значителни ефекти от взаимодействието между финансовия и оперативния лизинг.

Евро-Финанс

През деветмесечието на 2012 година Евро-Финанс АД следва заложените в програмата за развитие дейности в посока на развитие на онлайн обслужване на индивидуални клиенти, увеличаване на средствата под управление и участие в проекти, свързани с корпоративно консултиране и преструктуриране.

Общите приходи на дружеството са в размер на 1,09 млн. лв. като се реализират от:
- Лихвени доходи - 631 хил. лв.;
- Приходи от търговия с финансови инструменти – 460 хил. лв.
Разходите за периода, свързани с текущото обслужване на дружеството, възлизат на 1,36 млн. лв.

Дружеството се развива според очакванията, като с оглед на икономическата обстановка разходите се запазват близки до прогнозните. Част от приходите на Евро-Финанс се формират и от услугите, които компанията активно развива от 2012 година.

В началото на годината Евро-Финанс АД стана едноличен собственик на капитала на Сентинел Асет Мениджмънт АД чрез реализираната сделка по придобиване на 125 000 броя акции, представляващи 50% от капитала на дружеството. Управляващото дружество е основано през 2005 г. и предлага два договорни фонда от отворен тип - ДФ "Сентинел-Рапид" (фонд паричен пазар) и ДФ "Сентинел-Принсипал" (балансиран фонд). Дружеството е и с най-висок собствен капитал от всички инвестиционни посредници, съгласно данни на КФН.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cymru
преди 11 години
Къде е коментарът на Владо Панев ? Липсва ми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още