IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза удвоява печалбата за третото тримесечието след еднократен ефект

За деветмесечието обаче консолидираната печалба спада наполовина на годишна база поради слабото първо полугодие

11:29 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Свилоза удвоява печалбата за третото тримесечието след еднократен ефект

Свилоза АД удвоява консолидираната си печалба на годишна база до 3,45 млн. лв. за третото тримесечие на 2012 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

От началото на 2012 г. обаче тя намалява с 48% до 5,4 млн. лв. поради слабото първо полугодие, а подобрението през третото тримесечие идва от еднократен ефект от продажба на редуцирани въглеродни емисии.

Основното дъщерно дружество Свилоцел ЕАД отчита 10% ръст в нетната цена на листовата целулоза до 851 лв. на тон за третото тримесечие на 2012 г. Общо за деветмесечието средната цена е била 808 лв. на тон, като намалява с 1,7% на годишна база.

Продажбите на Свилоцел ЕАД намаляват с 22% на годишна база до 70,8 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., поради спад в обема продадена продукция.

Консолидираните продажби на Свилоза АД намаляват с 24% на годишна база до 71,6 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., като с 22,4% е спадът през третото тримесечие на годишна база.

Положително влияние върху финансовия резултат на Свилоза АД е изиграло пълното задоволяване на нуждите на компанията от топлоенергия, вследствие на увеличаване на капцитета на котела за изгаряне на отпадъци от биомаса, както и отчитането през месец август 2012 г. на 195 438 т., на стойност 2,4 млн. лв., редуцирани въглеродни емисии, продадени на ЕБВР (Европейска банка за възстановяване и развитие), като резултат от реализирания инвестиционен проект, се казва в междинния доклад.

Финансовият резултат на Свилоцел ЕАД би могъл да бъде значително по-добър, но невъзможността за договаряне и доставка на необходимите за дружеството количества технологична дървесина доведоха до непланирани престои и работа при влошен технологичен режим, се оплакват от дружеството.

Този проблем е предизвикан най-вече от недостатъците на действащата нормативна база и практиката по прилагането й. Засега държавните структури възлагат на фирми добива на дървесината и я продават добита и стифирана на горски склад на малки партиди, неразделена по видове и асортименти. Не се предлагат пакети от дървесина, преобладаващо подходяща за преработка в завода за целулоза.

Свилоцел ЕАД е голям потребител само на твърда широколистна дървесина с диаметър от 10 см. в тънкия край до 35 см. в дебелия край. При спечелени търгове дружеството е принудено да предплаща всичката дървесина и след закупуването й да препродава ненужната дебела дървесина, иглолистна или други видове дървесина, която не е подходяща за преработка и производство на целулоза.

По действащото законодателство е възможно провеждането на търгове за продажба на дървесината на корен, но практиката е преустановена. При закупуване на дървесината на корен би могло да се закупуват по-големи количества, тъй като таксите на корен са незначителна част от цената на дървесината, да се оптимизират разходите по добива, да се сортира своевременно добитата дървесина и най-вече да се планира добивът и доставките за Свилоцел ЕАД в по-дългосрочен аспект, през месеците когато пазарното предлагане е ограничено по едни или други причини.

Скандално е, че в България, въпреки неотложната нужда от санитарна сеч, изтъквана при всеки анализ на наши и чужди експерти, такава не се извършва. Технологията на производството на целулоза в Свилоцел ЕАД е приспособена точно за преработката на дървесината, продукт на санитарната сеч, за максимално съчетаване на обществения с частния интерес, се посочва в доклада за дейността.

Акциите на Свилоза АД поевтиняват с 22% за последните 12 месеца до 0,71 лв. за брой и 22,6 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още