IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронно търгуващите на БФБ се увеличават за седми пореден месец

За последните 12 месеца броят им нараства със 166 до 3 809 към края на октомври

10:32 | 06.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Електронно търгуващите на БФБ се увеличават за седми пореден месец

Електронно търгуващите на БФБ се увеличават с 50 през октомври 2012 г., като това е седмото поредно месечно увеличение, показва регулярното проучване на Investor.bg.

За последните 12 месеца електронно търгуващите се увеличават със 180 до 3 825 към 31 октомври 2012 г. В бройката влизат както физически, така и юридически лица.

За последната година има намаление на търгуващите с COBOS с 323 до 676 към 31 октомври 2012 г. Търгуващите с алтернативни платформи обаче се увеличават с 505 до 3 149 и компенсират спада при COBOS. Данните са за четири алтернативни платформи, предоставящи информация за абонатите си.

Достъп до БФБ-София осигуряват още няколко платформи, сред които U-Broker (ОББ), Delta Broker (Делтасток), EFOCS (Евро Финанс), C Trader (Капман) и SIS Invest (София интернешънъл секюритиз), които обаче не обявяват данни за абонатите си. Затова реалният брой потребители с достъп до БФБ-София реално е по-висок.

Само през октомври 2012 г. клиентите на Karoll Broker се увеличават с 24 до 1 421, при BenchMark BG Trader повишението е с 25 до 1 353, при UG Market Trader увеличението е с 11 до 143. При Meta Trader на Булброкърс няма нови търгуващи и общият им брой се запазва на 232.

Абонатите на COBOS намаляват, докато тези на алтернативните платформи се увеличават и компенсират спада. Това е логично на база факта, че COBOS изигра своята роля за развитието на капиталовия ни пазар през последните 10 години, като предизвика появата на алтернативни платформи. Така инициативата за предоставяне на качествени платформи вече е в инвестиционните посредници, а не в БФБ-София, която създаде COBOS.



От август 2011 г. графиката включва и данните за платформата Bench Mark BG Trader, която със своите над хиляда абонати оказва съществено влияние върху статистиката за алтернативите на COBOS.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
"Така инициативата за предоставяне на качествени платформи вече е в инвестиционните посредници, а не в БФБ-София, която създаде COBOS."Може пък новият собственик да донесе и нова платформа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
СоКоЛоВ"
преди 11 години
Е те повече от половината акции на държавната борса се търгуват под номинал, какво да говорим за борса въобще.Че и това да има връзка с прясно месо. Няма оправия докато е държавна, след това може да говорим.А и новият оператор едва ли ще изтърпи някои мажовци.Просто ще се разделят с публичността. А колко ще има изядени меса от такива мажовци ще са много и ти може да си сред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Фреш миит на БФБ... Супер! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още