IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акционери в Софарма и Севтополис спорят за съотношението на замяна при вливането

Според договора между двете компании една акция на Севтополис ще се заменя срещу 0,554192 акции на Софарма

10:41 | 02.11.12 г. 2
Акционери в Софарма и Севтополис спорят за съотношението на замяна при вливането

Интересна дискусия се оформи около вливането на Българска роза Севтополис АД в Софарма АД. Според договор между двете компании една акция на Севтополис ще се заменя срещу 0,554192 акции на Софарма.

Съответно това значи около 1,32 лв. оценка на акция на Севтополис, спрямо текущата на Софарма АД, което според акционерите в Севтополис е малко, а според акционерите в Софарма Севтополис е щял да фалира, ако не е бил купен от Софарма.

Ето и някои от мненията в темата за Българска роза Севтополис във форума на Investor.bg.

Потребителят Батя, в качеството си на акционер в Българска роза Севтополис пише, включително с писмо до Комисията за финансов надзор и редакцията на Investor.bg, с името Стефан Стефанов следното:

"Считам че при изготвярено на оценка на компаниите са допуснати нарушения на нормативната уредба.
1. Нарушен е чл.6 от Наредба №41 от 11.06.2008 г. и по-конкретно ал.1, т.1 поради факта, че при посоченото съотношение на замяна, цената на акция на дружеството е много по-ниска от ликвидационната стойност и нетната стойност на активите на компанията.
2. Нетната стойност на активите съгласно последния публикуван отчет за трето тримесечие на 2012 година е в размер на 2,07 лева. Съгласно същия член 6 от Наредба №41 от 11.06.2008 г. предложената цена не може да се отклонява с повече от 1.5 от нетната стойност.
3. Вероятното основание да се използва пазарната цена като метод на оценка е сделка извършена на 24.09.2012 с която се повишава значително тримесечната среднодневна ликвидност. Без нея през всички останали дни на годината ликвидността на акцията не позволява да се ползва пазарната цена като метод на оценка.
4. Пазарните аналози, които са използвани за оценка трябва да се проверят дали имат значителен ръст на приходите за последната година, тъй като Българска роза Севтополис АД е реализирала ръст на приходите спрямо същото тримесечие на 2011 година в размер на 70%
."

Според коментатора tony1975, Българска роза Севтополис АД е добре работещо предприятие благодарение на Софарма.

Той пише „Това че някой е купил акции на Севтополис спекулатувно с някакви надежди да изкара пари на гърба на акционерите на Софарма - не е честно спрямо нас (акционерите в Софарма АД)! Ще кажете счетоводна стойност и цена на активите? Ако я нямаше фармата тези активи щяха ли да работят? - Не.
Хайде продайте Капитан Дядо Никола или Елтос или Синергон на счетоводна стойност. 
Истината е че тази компания (Севтополис) е това което е защото е клон на Софарма и ако се оцени ликвидността даже пропорцията е във ваша полза!

tony1975 цитира и решение на Комисията за защита на конкуренцията от 2004 г. в което се казва „Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разреши предоставянето на 1 025 487 лв., под формата на предстоящо разсрочване на задължения към държавата по реда на ЗУНК, в полза на “Българска роза Севтополис” АД, Казанлък. КЗК постанови, че това е недопустима държавна помощ, съобщиха от комисията.

В хода на проучването е установено, че за периода 2002 г. – 2004 г. “Българска роза Севтополис“ АД има нетна загуба, с изключение на 2003 г., когато е налице нетна печалба, която е в резултат на финансови приходи на дружеството, а не на дейност. През трите години без изключение е налице и отрицателен финансов резултат. Тази тенденция се запазва и през първото шестмесечие на 2004 г.

Финансовите показатели на дружеството показват, че е налице ниска ликвидност, висока задлъжнялост и зависимост от кредиторите.

Всички банкови сметки и повечето дълготрайни материални активи (ДМА) са запорирани, като обезпечаване на задължения към държавата, което е още едно доказателство за сериозната задлъжнялост на предприятието и за липсата на достатъчно оперативни финансови средства за осъществяване на дейността му, уточняват от КЗК." - Вие сте по-стари от мен на БФБ и сигурно ги помните тези времена?

Също така според tony1975:
1. Видимо е в какво състояние Софарма влиза в Севтополис
2. Севтополис има пазари благодарение на  Софарма
3. Севтополис има поръчки благодарение на  Софарма
4. Най-вероятно и европроектите са спечелени с капацитета на  Софарма
5. През последните 4 години пазарната цена на Севтополис не е минавала 1,5 лева
6. Севтополис не е раздавала дивидент
7. От години е обявено предстоящото вливане
8. Севтополис е супер нисколиквидна компания (ако смятате че може да изкарате повече - продавайте на вашата цена)

Според коментатора BigBear, който е акционер и в двете дружества:

Верният отговор идва от правилното разбиране на контекста в който се намираш.
Като акционер на Севто съм против това вливане, като акционер на Софарма съм ЗА.

Защо

Защото покупката на Севто на нива от 2 към 1 акция до нива 1 към 1.25 е изгодна за придобиващия и трябва да се направи на каквато и да е цена в диапазона стига да може да се договори.
Какво правим ние всичките всеки ден на борсата – договаряме се.

Сега на акционерите на Севто им предлагат сделка и те трябва да решат дали я приемат или ще търсят начини да я подобрят. Това е.

Ако имаше капиталов пазар в България придобиващата страна щеше да е принудена да наддаде значително над пазарната цена за да придобие една компания и обикновено винаги е добре да си от към страната на придобиваната компания.

Печалбите на купувача са в бъдещето от синергии и икономии докато за придобивания възникват веднага. При нас е обратно - важат правилата за дяловите инвестиции - продаващият обикновено не знае как да оцени правилно компанията си и продава значително по-евтино от една реална тествана през аукцион или пазар цена / така прави сделките си Бъфет в началото/. От там за акционерите в купуваната компания ползите са в бъдещето докато за купувача възникват веднага - повишава си счетоводната стойност и печалбата на акция.
Именно заради това докато няма пазар ролята на арбитър е оставена на КФН
.“

Според коментатора obafeme:

Почти цяла година акцията на Севтополис се е търгувала в рейнджа 1,05-1,15 така че какъв е проблема. Огнян Донев каза още преди три години, че предстои вливане, така че не е правилно да се гледа дългосрочния потенциал тук. Аз като акционер във Софарма смятам, че даже цената е висока."

Свързани компании:

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
market trends
преди 11 години
Какво има да се спори,то е очевидно,че при това съотношение си е чист грабеж от страна на Огнян Донев към акционерите на Българска роза Севтополис,които не са акционери в Софарма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Persefona
преди 11 години
Не ми се вярва Софарма да са решили да прилагат силата на билките в лекарствата си. Причината за това вливане е не е това което се вижда на пръв поглед, винаги има уловка. Огнян Донев е хитър. Изкупува акциите на ниски цени. Като набере достатъчно голямо количество ще даде нереално висока оценка на дружеството Севтополис, а когато процедурата по вливането приключи, ще платят с обратно изкупените акции от Софарма. В тази сделка обикновените акционери остават прецакани накрая. Ако бяха честни защо не плащат с пари, а не с акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още