IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За акция от Българска роза - Севтополис ще се получават по 0,55 акции в Софарма

При последната цена за акция на Софарма от 2,38 лв., това прави оценка на акция от Българска роза - Севтополис от 1,32 лв.

09:32 | 01.11.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
За акция от Българска роза - Севтополис ще се получават по 0,55 акции в Софарма

Една акция на вливащото се дружество Българска роза - Севтополис АД следва да се замени с 0,554192 акции на приемащото дружество Софарма АД, съобщава Софарма АД чрез БФБ-София.

Това става ясно от договора за преобразуване, подписан на 29 октомври 2012 г. и внесен за одобрение в КФН. Договорът подлежи на одобрение и от акционерите в двете дружества.

При последната цена за акция на Софарма АД от 2,375 лв., това прави оценка на акция от Българска роза - Севтополис от 1,316 лв. На практика, ако съотношението на замяна на акции не бъде променено, двете акциите трябва да се търгуват като скачени съдове, като водещата да е цената на акциите на Софарма АД, просто защото е по-ликвидна и голяма емисия.

Последната сделка с акции на Севтополис вчера беше при цена от 1,49 лв. за акция, което преизчислено през съотношението на замяна води до цена на Софарма от 2,69 лв., или с 13% над последната цена на Софарма АД.

Ако емисията на Севтополис беше по-голяма, а на Софарма много по-малка, можеше да се приеме, че цената на Софарма трябва да върви към 2,69 лв. Ако двете емисии бяха равни по ликвидност, истината щеше да е по-средата, а именно - едната да поевтинее с около 5%, а другата да поскъпне с около 5%, след като в един момент ще се слеят при записаното по-горе съотношение.

Пазарната капитализация на Софарма АД е 314 млн. лв., а на Българска роза - Севтополис АД е 18 млн. лв., или разлика от 17 пъти, което ясно показва коя е водещата емисия, а именно тази на Софарма.

Българска роза Севтополис АД отчете 10 пъти ръст на печалбата на годишна база до 4,2 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г.

Акциите на Севтополис поскъпват с 20% за последните 12 месеца и с 34% в последните 3 месеца до 1,49 лв. за акция.

Софарма има планове за сливане и с Унифарм АД.

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
E то ти си ясен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
dtpopov
преди 11 години
Имах преди време акции в посочените компании, но в един момент реших да причключа са тях, защото просто нямам доверие на господин Огнян Донев. Лекарствените скандали от началото на годината показаха на цяла България - какви игрички на дребно да се правили, които са ощетявали българския народ. Може и да има нещо вярно, че Донев е аверче с Бойко Борисов - няма да се учудя изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ivo_ivelinov
преди 11 години
Аз отдавна загубих доверие в Огнян Донев и Софарма. Преди години съм търгувал с техни акции и съм имал печалби, но тогава бяха други времена. Все още ми е много съмнително как така Софарма АД още продължават да се водят действащо предприятие в България на фона на кризата, всички скандали и уличаващи доказателства в укриване на данъци и куп далавери. Дали защото Донев е близък с Б. Борисов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Absurdistan!
преди 11 години
Определено акционерите на СЕВТО са прецакани ... през счетоводната стойност на акция съотношението е доста по-различно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Батя
преди 11 години
Пореден опит за ограбване на индивидуалните инвеститори. Но изненадата този път е в това че идва от уж коректен и с добро име мажоритар за какъвто считахме Огнян Донев. Аз лично ще гласувам "против" на ОСА. Интересно и как ги правят тия криви оценки, оценителите. Ще прочетем в договора как точно са я нагласили работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още