IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каолин АД започва да използва биомаса като заместващо гориво на природния газ

Приходите и финансовият резултат на компанията за деветмесечието се понижават със 7% на годишна база

14:13 | 31.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Каолин АД започва да използва биомаса като заместващо гориво на природния газ

Консолидираните продажби на Каолин АД за деветмесечието на 2012 г. намаляват със 7% на годишна база до 116,5 млн. лв. Този спад основно се дължи на наполовина намалелия оборот в сектора на варовиците за сероочистващи инсталации, се казва в прессъобщение на дружеството. Нетният консолидиран финансов резултат за деветте месеца се понижава също около 7% до 9,3 млн. лв.

"При останалите традиционни за компанията индустрии се отбелязва значителен ръст в доставките за хартиената и леярската индустрия и умерено повишение при керамичния сектор. Тези изменeния компенисират продължаващия спад на продажбите в сектора на строителството, както и известно временно понижение на продажбите в сектора на стъклото. През отчетния период делът на екпортните продажби от операциите в България достига около 60%", уточняват от компанията.

"Практически ръстът в цената на горивата и енергоносителите от началото на годината в значителна степен бе компенсиран от предприетите мерки за енергийната ефективност. През изминалото тримесечие Каолин АД започна прилагането на биомаса като заместващо гориво на част от природния газ за изпичане на шамот, което е едно от най-енергоемките производства на компанията. 

Използването на биомаса и други мерки за контрол върху енергийните разходи остават основен приоритет и представляват съществена част от инвестиционната програма на дружеството през настоящата и следващата година. Други основни направления на капиталовите разходи са увеличение на капацитета за продуктите с най-висока добавена стойност и развитие на суровинната база в страната и на дъщерните дружества в чужбина", информират от Каолин.

Акциите на Каолин АД поскъпват с 15% на годишна база до 2,52 лв. за брой и 126 млн. лв. пазарна капитализация, като през периода е разпределен и брутен дивидент от 0,08 лв./акция.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 11 години
Цената мисля беше 850лв, но правителството я промени, мисля в момента на 450лв за инсталация над 5кв. Промени също цените по старите договори и затова отидоха на съд правителство и производители на зелена енергия. От тези действия на правителството не са доволни инвеститорите, мисля че се споменаваха корейци и японци защото са си правили някакви сметки които сега не излизат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
qsnovidka
преди 11 години
Прокопиев да не е намерил нова далавера в биомасата и да се прехвърля натам,защото с ВЕИ-тата добре се беше ориентирал и прави едни огромни гарантирани печалби,предвид цената на тока от фотоволтаиците,която беше 800 лева/мегават и то за 20 годишен договор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още