IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ - нови емисии, но малко изненади

Ключовият момент за вторичната търговия с акциите е профилът на инвеститорите, които ще участват в аукционите, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:56 | 26.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветослав Цачев.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Цветослав Цачев. Снимка: Личен архив

Технологичните загуби остават високи, около 14%, но инвестициите водят до стабилното им понижение с около 0,2-0,25 процентни пункта годишно. Необходимостта от вложения, за да се модернизират съоръженията е около 150 млн. лв. годишно, но регулаторът признава едва половината. Поради това загубите от преноса са по-високи, отколкото на другите две компании и разликата не може да бъде компенсирана бързо.

Промяната във финансовия резултат през 2012 г. е съществена и се дължи на регулациите в сектора. Разходите от ВЕИ се прехвърлят върху снабдителните предприятия, което води и до голямата загуба на ЧЕЗ Електро. От компанията съобщиха, че са присъединили около 400 мегавата мощности от ВЕИ от началото на годината. В същото време ЧЕЗ Разпределение печели от процеса – таксите за ново присъединяване постъпват в компанията и формират 10 млн. лв. от повишената печалба. Таксата за достъп, която са платили централите на ЧЕЗ Разпределение, е около 1.3 млн. лв. само за втората половина на септември.

Таксите увеличават вземанията на компанията засега, но ще допринесат за значителен финансов резултат през третото тримесечие, ако регулацията остане в сила. ЧЕЗ Разпределение имат печалба в размер на 6 млн. лв. от намалението на технологичните загуби. Най-осезаемата промяна в баланса е увеличението на заемните средства с 60 млн. лв. през годината, но си остава висящ въпросът дали това е началото на промяна в капиталовата структура на компанията към равни дялове на собствен и привлечен капитал. Процесът трябва да доведе до подобрение в нормата на възвръщаемост на собствения капитал.

Финансовите резултати за деветмесечието направиха акцията на ЧЕЗ Разпределение доста атрактивна. Показателят цена/печалба е 6,19 при минималната търгова цена, а коефициентът цена/собствен капитал е 0,46. На подобни нива минаха предишните приватизационни сделки. Тук за пореден път трябва да се акцентира на непредсказуемостта на печалбите в сектора, като изключването на еднократните приходи, каквито са таксите от присъединяването на ВЕИ-мощностите, би качило Р/Е двойно. ЧЕЗ Разпределение има по-добри перспективи за развитие при бъдещата либерализация на енергийния пазар.

Ключовият момент за вторичната търговия с акциите е профилът на инвеститорите. При ЧЕЗ Електро не може да се очаква бум на спекулативния интерес, както стана с Енерго-Про Продажби. В това отношение може да очакваме, че акцията ще повтори вялата вторична търговия на ЕВН Електроснабдяване. Книжата на ЧЕЗ Разпределение по-скоро ще имат поведението на Енерго-Про Мрежи, но при по-малък интерес от краткосрочни спекуланти е вероятно движението на цената да бъде и по-слабо. Вероятността мажоритарният собственик да не закупи акции не бива да се изключва, така както и възможността това да стане в надпревара с друг купувач извън чешката компания.

За съжаление обаче, вероятността да видим коренно различна приватизация от двете досега, остава малка.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
За кого бие камбаната на аукциона? Това е основният въпрос, тъй като начинът на организирането му е повече от тенденциозен. Необичайно бързо одобрение на документите от ЦД, определяне на минималната цена в последния момент, оставянето и умишлено висока, за да затрудни дребните спекуланти?... Дори анализът на Елана излиза в края на петъчния работен ден и работната седмица?... И едно неприкрито насочване на интереса предимно към Разпределение, а не към Електро?... Много въпроси за непосветените, което идва недвусмислено да покаже, че този аукцион не е за всеки, а само за разполагащите с вътрешна информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още