IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София-БТ скри новата търгова цена за акциите си

В първото търгово предложение тя бе 64,02 лв. за брой, като предизвика съмненията на инвеститори

10:13 | 23.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
София-БТ скри новата търгова цена за акциите си

Съветът на директорите на София-БТ АД промени политиката си и скри търговата цена в предложението от Булгартабак-холдинг АД за изкупуване на акциите на София-БТ АД, показва становището на Съвета на директорите, публикувано чрез БФБ-София.

В становището от 29 септември 2012 г. се казваше, че търговата цена е 64,02 лв./акция. В становището, публикувано на 22 октомври 2012 г. цената не се съобщава.

Промяната в политиката на Съвета на директорите на София-БТ АД е логична на фона на реакцията, която предизвика публикуването на цената от 64,02 лв. през септември.

Тогава инвеститори се усъмниха в коректността на търговото предложение за София-БТ АД, сравнявайки го с това за Благоевград-БТ АД.

Сега инвеститорите не знаят новата цена (която може да е същата като старата) и не знаят какво да правят. Липсата на задължение за публикуване на търговата цена при внасяне на търговото предложение е пропуск в нормативната уредба, който се ползва от все повече мажоритарни акционери.

Наскоро Балтимор ЕООД използва същия похват при търговото предложение към акционерите в Лавена АД.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 11 години
КФН си издейства закон, с който миноритарните акционери да нямат ефективни средства за защите на интересите си при търгово предлагане. Въпреки че в нормативната уредба се споменават велики принципи в тяхна защита, механизмът й се свежда до възможността единствено КФН великодушно да отстоява миноритарния интерес, при наличие на добро настроение. В последните редакции на ЗППЦК, при нарушаване на разпоредбите относно търговото предлагане се предвижда, че "Комисията може да..." Може да ..., но може и да не. По-вероятно второто. Същевременно КФН официално заема становището, че миноритарните акционери нямат правен интерес от контрол върху цената на търговото. Убедена е, че цената, която получават за акциите си миноритарите, е предмет на споразумение само между нея и търговия предложител. Ето защо не е необходимо даже да бъде обявявана. Същевременно, много държи в текста на търговото, което уж контролира, да пише черно на бяло, че не носи отговорност за достоверността му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още