IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем асоциации се обявиха срещу облагане на сделките на регулиран пазар

Това ще доведе до отлив на емитенти и намаляване на оборотите на и без това силно удареният от кризата сектор, пишат експертите

16:29 | 19.10.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подобни усмихнати моменти на БФБ-София ще изчезнат, смятат асоциациите. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Подобни усмихнати моменти на БФБ-София ще изчезнат, смятат асоциациите. Снимка: Investor.bg

Седем браншови асоциации се обявиха срещу идеята за облагане на печалбата от сделки на регулиран пазар.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ),  Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ), Българската асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ) са изпратили писмо до вицепремиера Симеон Дянков и Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание във връзка с позицията им относно намеренията на правителството за въвеждане на 10% данък върху реализираната печалба от сделки с ценни книжа, сключени на български регулиран пазар.



"Като асоциации на професионалните участници на капиталовия пазар и емитентите в България считаме въвеждането на подобен данък за неправилна и ненавременна стъпка, която ще доведе до повече проблеми, отколкото ще реши въпросите, свързани с увеличение на приходите за бюджета", се казва в писмото.

"Най-учтиво Ви молим, да обърнете внимание на следните проблеми, които според нас ще бъдат първите негативни последици от въвеждането на данък върху капиталовата печалба от търговия с ценни книжа на регулиран пазар.

I. Отпадането на преференцията, сделките, сключени на български регулиран пазар – „Българска фондова борса – София” АД („БФБ – София” АД) да бъдат освободени от данък печалба, ще доведе до отлив на инвеститорите на регулирания пазар за сметка на извънборсовия - ОТС пазар. В резултат ще настъпят следните негативни последици:

1. Рязко ще намалеят приходите от комисиони на „Българска фондова борса – София“ АД поради намаления обем сделки на регулиран пазар, в момент когато „БФБ - София“ АД е в процедура на приватизация.

2. Насочването на инвеститорите към сключването на сделки на извънборсов пазар, ще намали прозрачността на капиталовия пазар относно реалните цени на книжата, изтъргуваните обеми и друга важна за инвеститорите информация, предвид това, че информацията за сделките, сключени ОТС, се предоставя единствено на сайтовете на инвестиционните посредници по сделката.

3. Сделките ще са сключват на занижени, по-ниски от пазарните цени на книжата, като страните предварително договаряйки сделките на ОТС, винаги съобразяват цената и с евентуално дължимия данък, с оглед намаляването му.

Все по-малко ще се прилага практиката, особено от големите инвеститори, които търгуват големи пакети, сключването на сделките на чисто пазарен принцип, където цените се формират от цените на търсенето и предлагане на книжата. Като в тези случаи, дори и сделката да е предварително договорена между продавача и купувача, за да бъде сключена на регулиран пазар, цената е необходимо да е в спреда на търговия за тези книжа към момента.

II. Подобна мярка ще има негативен ефект и върху дружествата, които имат намерение да станат публични компании и да бъдат регистрирани за търговия на „Българска фондова борса - София“ АД, тъй като отпада за тях основната преференция на капиталовия пазар.

III. Друга важна причина, поради която като професионални Асоциации не можем да приемем въвеждането на подобен данък, е състоянието по принцип на българския капиталов пазар през последните години, особено след отражението на световната финансова криза върху него. Пазарът ни е слабо конкурентен спрямо другите капиталови пазари от региона, а по този начин ще се премахне едно от основните му предимства за евентуалните бъдещи инвеститори и ще повлияе решението им къде да инвестират, и дали това да е в български компании.

IV. Мнението ни като професионални организации, опериращи на капиталовия пазар, е че въвеждането на данък върху капиталовите печалби ще доведе до незначителни приходи за бюджета, т.е. нисък фискален ефект, за сметка на по-високите разходи на средства и ресурси за административно обслужване събирането и отчитането на подобен данък. В тази връзка е важно да се има предвид, че повечето инвеститори са придобили книжата си по време на пика на капиталовия пазар преди финансовата криза, и ако към момента ги продадат, биха реализирали загуба, а не печалба, която да се облага.

В заключение трябва да подчертаем, че данъкът върху капиталовата печалба бе премахнат преди 11 години, като дългосрочна мярка, предприета с оглед особените грижи на държавата за стимулиране развитието на българския капиталов пазар, който функционира сравнително отскоро и се определя като „нововъзникващ” или „развиващ” пазар. Въвеждането на преференцията бе поради необходимостта от създаване на пълноценни условия за капиталовия пазар в България, за да започне този пазар да изпълнява функциите си по акумулиране и разпределение на финансовите ресурси и парични потоци към предприятията от реалната икономика. Предвид факта, че капиталовият пазар все още не е достигнал такова ниво на развитие и зрялост, за да изпълни в цялост своите функции, считаме, че въвеждането на данък върху капиталовата печалба е ненавременна и неправилна мярка.

Поради изложените в настоящото писмо съображения aсоциациите на професионалните участници и емитентите, търгуващи акциите си на български капиталов пазар са категорично против въвеждането на данък върху капиталовата печалба, като бихме се радвали, ако ни бъде дадена възможност да споделим и други аргументи против въвеждането на данъка в хода на една задълбочена дискусия по тематa", се казва още в писмото.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
дянков разбира всичко това, но то не го интересува. Просто картофоглавият вожд му е заповядал да намери отнякъде пари за увеличението на пенсиите, без значение откъде и без значение какви последствия ще има - и гномът действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
Разгеле, барем да беше и понеделник, а не помежду другото да го вмъкват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
НАИВHИК
преди 11 години
Най сме добри по писане на писма:) Ако не ме мързи, ще изровя всички писма писани през годините:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
По - добре късно да се сетят, отколкото никога. Дано Дянков се замисли за състоянието на нашата борса и какво може да спечели или загуби, ако въведе данък. А също и да накара тия в борсата да се замислят какво са направили за нейното развитие и защо тя е в такова състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
НАИВHИК
преди 11 години
Тея от асоциациите се сетиха и те, че има борса. И така и така сте се събрали, всички от които зависи съществуването и, измислете как да тръгне. Иначе не виждам този апокалипсис да се случва на щатската борса, въпреки че сделките са облагаеми:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Дянков сега научава, че в България има БФБ, а за състоянието и хабер си няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още