IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активни участници в търговете за земи срещу ПКБ не успяха в Софийска област

Биопродукти България ЕООД и Златно рало ЕООД не са допуснати до търга, защото са забравили да приложат актуално състояние

09:40 | 12.10.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Активни участници в търговете за земи срещу ПКБ не успяха в Софийска област

Биопродукти България ЕООД и Златно рало ЕООД не са допуснати до търга за земи срещу ПКБ в Софийска област, защото са забравили да приложат актуално състояние, гласи протоколът oт областната дирекция Земеделие.

Вече писахме, че фирмата Биопродукти България ЕООД и други акционери в София-БТ, Благоевград-БТ и Булгартабак холдинг ЕООД, участват в търговете по области по двойки. Едната фирма дава висока цена, а другата ниска. Вероятно ако няма трети играч, който да даде цена между тези на двойката играчи, победителят ще се откаже и съответният парцел ще бъде придобит от втория в класирането, разбира се на по-ниска цена.

Златно рало ЕООД е нова фирма, създадена дни преди търга (регистрирана на 18 септември, а крайният срок за подаване на заявления бе 24 септември 2012 г.). Фирмата прилича на Слънчева добруджа ЕООД, която също бе създадена на 18 септември 2012 г. и наддава в област Ямбол „заедно” с Лукс Авто ЕООД (акционер в София-БТ на база последния списък на акционерите от тази година).

Двойката играчи Биопродукти България ЕООД и Златно рало ЕООД обаче удариха на камък в Софийска област, което даде възможност на други лица да се класират, за разлика от останалите области, където двойките играчи печелиха почти всички имоти, както като 1-ви, така и като 2-ри класиран купувач.

Биопродукти България ЕООД и Златно рало ЕООД успешно си партнират в други области, като Стара Загора и Добрич, където протоколите показват, че за редица парцели заемат 1-во и 2-ро място.

Междувременно още един крупен акционер в Булгартабак холдинг АД, а именно Полет – 2000 ЕООД, се появи на търговете. Появяването е в протокола от област Варна, където тази фирма си „партнира” с Биопродукти България ЕООД и заедно се класират на 1-во и 2-ро място за апетитните парцели.

Полет – 2000 ЕООД е притежавало над 360 000 акции в Булгартабак холдинг АД към 13 юни 2012 г., което си е съществен дял от 4,9%. Друг голям играч в търговете, а именно Агроленд Консулт ЕООД, е притежавал 4,7% от тютюневия холдинг към същата дата.

В Монтана например двойката играчи е Нов фермер ЕООД и Биопродукти България ЕООД. Всички избоени фирми имат значително притежание на поименни компенсационни бонове. Например Биопродукти България ЕООД има 11,2 млн. лв. номинал ПКБ, а Златно рало ЕООД - 6,9 млн. лв.

Биопродукти България ЕООД и Златно рало ЕООД имат срок от 7 дни да подадат възраженията си пред тръжната комисия. След това тръжната комисия се произнася по възраженията в 5-дневен срок.

След това може да се подаде жалба и по реда на Закона за административното производство пред Върховния административен съд за неспазване на изискванията по провеждането на търга в 14-дневен срок от публикуването на резултатите от търга в централен ежедневник.

В чл. 27 на Наредбата за организиране и провеждане на търгове за продажба на земеделски земи от държавния поземлен фонд на притежатели на поименни компенсационни бонове ясно пише, че „за участие в търга кандидатите представят документ за самоличност (решение за вписване в търговския регистър и удостоверение за актуално съдебно състояние - за едноличните търговци и юридическите лица)”.

Очевидно няма как със задна дата актуално съдебно състояние да се появи в пакета документи на Биопродукти България ЕООД и Златно рало ЕООД. Въниква въпросът дали и в другите области тези фирми са подали актуалните си състояния.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zabelezhka
преди 11 години
В чл.23, ал.4 от Закона за търговския регистър е записано, че държавните и общинскитте органи и администрации, и организации, на които са възложени публични функции, нямат право да изискват представяне на актове, които са обявени в търговския регистър. Т.е. ОДЗ София област неправомерно изисква представяне на актуално състояние от участниците в търга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Съгласен съм, че ще падне, дори и преди съда. Защото ако не се лъжа в Закона за търговския регистър си пише, че актуално състояние не се изисква от администрацията. Просто да влязат и да погледнат. Исканото "актуално съдебно състояние" вече не съществува, защото Съдът вече не води регистъра на фирмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Scribbler
преди 11 години
Чл. 27 се отнася до последващия търг с явно наддаване, в случай, че има две еднакви оферти на 1-во място. Това ще падне в съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още