IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седем български компании и представител на АПСК ще посетят Виенската борса

Най-важното ни предимство е маркет-мейкърството, което осигурява сериозна ликвидност, посочва ръководителят на борсата Михаел Буул

09:00 | 10.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Виенската борса Михаел Буул. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Изпълнителният директор на Виенската борса Михаел Буул. Снимка: Личен архив

Седем български компании и представител на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще посетят презентация на Виенската фондова борса на тема условията за листване, съобщи Михаел Буул, изпълнителен директор на Виенската борса.

На семинара, който ще се проведе в четвъртък ще присъства и ръководството на БФБ-София в лицето на изпълнителния директор Иван Такев, както и представители на 6 румънски компании

Едно от предимствата на борсата във Виена е, че котировките са в евро, докато във Варшава са в злоти, а в Лондон в лири. Борсата във Виена оперира и борсите в Прага, Будапеща и Любляна.

Най-важното предимство на Виенската борса обаче е маркет-мейкърството, което тя осигурява по емисиите си. Спредът е едва 1% и осигурява сериозна ликвидност на емисиите.

„Целта ни е не просто пласиране (IPO, SPO) като във Варшава, а поддържане на ликвидността на емисиите“, заяви Буул. Условията за маркет-мейкърите са различни, включително липса на борсови такси и дори заплащане.

„Няма смисъл от листване на компания с пазарна капитализация под 10 млн. евро, защото няма да е ликвидна“, отговори Буул на въпрос на Investor.bg за минималния подходящ размер на компаниите.

Във Виена са листвани 106 емисии акции, сред които 14 чуждестранни, всички от страни извън ЦИЕ. На борсата са листвани компании като Райфайзен интернешънъл, Виена Иншурънс груп, ОМВ, ВЕН, Ерсте Груп, Телеком Австрия, Щрабаг и други.

Пазарната капитализация на пазара е 72 млрд. евро, като търговията се осъществява от 97 посредника (членове), сред които Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Не самата борса е маркет мейкър, а борсата имала договор с няколко банки, и емитента, борсата и банката заедно работили върху договора, като и трите страни са с голям интерес това да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
VKVK
преди 11 години
Марияне, самата Виенска борса ли е маркет мейкър "Най-важното предимство на Виенската борса обаче е маркет-мейкърството, което тя осигурява по емисиите си." или посредниците са маркет-мейкъри, че както си го написал не е ясно :) Има ли изискване за листване на Виенската борса само при условие, че има маркет-мейкър, който да спазва спред от 1% или това е просто пожелателно? Може ли да се листва компания ако няма маркет-мейкър? А и този спред - то при облигациите по принцип спреда е 2%, а за акциите как е 1% - може би за най-големите компании :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Едно-две листвания, като това на Зърнени Храни, Химимпорт или Меком, и набързо ще разберат кой им е дошъл на гости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още