IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аукционът за акции от ЧЕЗ ще е в началото на ноември?

Месец след борсовата приватизация на Енерго-Про спекулантите трябва да планират ресурсите си, ако искат да участват и за ЧЕЗ

10:30 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Аукционът за акции от ЧЕЗ ще е в началото на ноември?

Аукционът за държавните по 33% от акциите на ЧЕЗ Електро България АД и ЧЕЗ Разпределение България АД най-вероятно ще е в началото на ноември 2012 г., след като източници на Investor.bg споделиха, че това ще стане точно 30 дни след този за акции на Енерго-Про, който започна на 3 октомври.

Аукционът за ЧЕЗ ще бъде около месец след този за Енерго-Про, заяви преди време и Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). На практика, акциите от ЧЕЗ може да се появят на БФБ-София и в края на октомври.

Защо сроковете са важни?

Месец след търговете за Енерго-Про спекулантите трябва да планират ресурсите си, ако искат да участват и за ЧЕЗ.

Лица, несвързани с основния акционер на Енерго-Про придобиха около 65 000 акции на Енерго-Про Мрежи АД (малко под 5%) и около 14% от Енерго-Про Продажби АД, или около 210 хил. акции.

Стойността на придобиване на акциите в Мрежи е около 9,1 млн. лв., а в Продажби - около 2,9 млн. лв., или общо 12 млн. лв., от които около 11 млн. лв. са вложени чрез пазарни поръчки. Това са само вложенията на лицата извън кръга на основният акционер.

За родният пазар, където оборотът често е 0,5 млн. лв. на ден, сумата от 12 млн. лв. е значителна и е под въпрос дали спекулантите ще имат ресурс за участие и при ЧЕЗ.

Оборотът с акции на Енерго-Про Мрежи АД на свободен пазар за първите 2 дни на търговия е 1,3 млн. лв., а с Енерго-Про Продажби АД е за 204 хил. лв., което показва, че при вложени 12 млн. лв., спекулантите вероятно са продали на други инвеститори акции за 1,5 млн. лв. или около 10% от вложенията си.

Нека напомним и че интересът към Енерго-Про беше 10,7 пъти по-голям от този към ЕВН на 21 декември 2012 г., на база пазарните поръчки. От друга страна към Енерго-Про нямаше интерес от пенсионните фондове, за разлика от такъв към ЕВН.

Изводът

Ако аукционът за акции от ЧЕЗ е в кратки срокове, не е ясно дали търсенето с пазарни поръчки, ще е по-голямо от това за акции от Енерго-Про. Значителен фактор за търсенето за акции от ЧЕЗ ще е търговията с акциите на Енерго-Про до аукциона за ЧЕЗ и по конкретно на какви цени ще се търгува Енерго-Про и в какви обеми.

Финансовите показатели на ЧЕЗ дружествата

Продажбите на ЧЕЗ Разпределение България АД за 2011 г. са за 457 млн. лв., като се увеличават с 27% на годишна база. Печалбата му за 2011 г. е 14 млн. лв., след 17 млн. лв. за 2010 г. Собственият капитал към 31 декември 2012 г. е 552 млн. лв., а активите са за 720 млн. лв.

Продажбите на ЧЕЗ Електро България АД за 2011 г. са за 1,24 млрд. лв., като се увеличават с със 7% на годишна база. Печалбата му за 2011 г. е 2,4 млн. лв., след 3 млн. лв. за 2010 г. Собственият капитал към 31 декември 2012 г. е 71 млн. лв., а активите са за 218 млн. лв.

Двете дружества оперират в Западна България и в областите Плевен и Ловеч.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още