IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовата приватизация на Енерго-Про привлече вниманието на БФБ

Спекулативно настроените инвеститори вероятно бързаха да се освободят от придобитите книжа на вторичен пазар и натиснаха цените

18:28 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсовата приватизация на Енерго-Про привлече вниманието на БФБ

Индексите на БФБ приключиха със спадове днешната сесия, както следва: SOFIX (-1,7%) до 323,96 пункта, BG40 (-1,8%) до 118,13 пункта, BGTR30 (-1,1%) до 249,23 пункта и BGREIT (-1,2%) до 77,53 пункта.

“Днес безспорно вниманието бе привлечено от аукциона за продажба на държавните дялове в Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД. Резултатите от него загатват за голям интерес към приватизацията на дружествата, но впоследствие търговията с акциите им на вторичен пазар премина при сравнително ниски обеми, което предполага, че ликвидността ще е относително слаба. Вероятно спекулативно настроените инвеститори бързаха да се освободят от придобитите книжа и да капитализират печалбите, което натисна цените на акциите и на двете компании. Ключова за търговията в следващите дни ще бъде информацията дали мажоритарният собственик е участвал в търга и каква част от акциите е придобил”, коментира за Investor.bg  Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Управление на активи.

Търговията на пазара на акции днес възлезе на 1,284 млн. лв., като повече от половината се дължеше на  Енерго-Про Мрежи – 758 хил. лв. Сесията приключи при цена от 150 лв. за акция, което е с 8% повече от средната на днешния търг за държавния дял в дружеството, която пък от своя страна бе с 27% над началната. 

Днес стартира борсовата приватизация на по 33% от дружествата на Енерго-Про (бивше Е.ОН). Още в първата сесия се продадоха 96% от Енерго-Про Мрежи и 92% от Енерго-Про Продажби.

На пода на борсата се сключиха сделки с Енерго-Про Продажби на стойност 66 хил. лв., като цената затвори на ниво от 14,21 лв. на акция – с 2% над средната по време на днешния търг за държавния дял, която пък бе с 25% над началната.

От останалите дружества на БФБ с най-голям оборот бяха Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-4%) – 78 хил., Благоевград-БТ (+0,3%) – 71 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ /в ликвидация/ (+1,3%) - 54 хил.

Търгуваха се общо 52 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 18/24, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на ЕЛАРГ (+1,3%), а с най-голям спад са книжата на Булленд (-4%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 03.10.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още