IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акция на седмицата - София-БТ

Дружеството бе безспорен лидер по оборот на борсата, след като Булгартабак увеличи дела си в него до над 90%

12:02 | 29.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акция на седмицата - София-БТ

Книжата на София-БТ АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Емисията на тютюневата компания бе безспорен лидер по оборот на борсата (8,2 млн. лв.), след като в сряда компанията майка Булгартабак придоби още 11,795% в дъщерното си дружество, като по този начин делът на холдинга надхвърли 90%. 

Очаква се отправяне на търгово предложение към останалите акционери в София-БТ, след като такив вече бяха отправени към акционерите в дъщерните на Булгартабак Благоевград-БТ и Плевен-БТ. В противен случай холдингът трябва да намали дела си под 90%.

На 2 август 2012 г. бяха изтъргувани 8,6% от София-БТ АД при цена 45 лв./акция с продавач British American Tobacco. Купувач тогава обаче не беше Булгартабак холдинг, а цената на акциите на София-БТ АД се повиши до 60 лв., като може би купилите пакета от 8,6% опитаха да вдигнат пазарната цена, за да получат по-добра продажна цена за целия си пакет.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Акциите на София-БТ приключиха седмицата на ниво от 63 лв. за брой - ръст от 8,6% спрямо предходната. Сред дружествата от широкия борсов индекс BG40 те отстъпиха по ръст само на Агро Финанс АДСИЦ (+10%) и Булгартабак (+8,9%). Книжата поскъпват с 48% за последните три месеца и близо двойно за последната година.

През седмицата в 30 сделки на борсата се изтъргуваха 145 776 акции на компанията за 8,201 млн. лв. при средна цена от 56,26 лв. за брой. Големият пакет на стойност 8,066 млн. лв. премина по 56,20 лв. за акция.

София-БТ отчете рязък ръст на приходите от продажби през второто тримесечие на годишна база - с 58% до 116 млн. лв. Печалбата на компанията за тримесечието пък е 10,6 млн. лв., спрямо 1,4 млн. лв. година по-рано.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още