IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабата ликвидност на БФБ затруднява търсачите на печеливши акции

Възможно е раздвижване около SOFIX позициите с оглед наближаващото ребалансиране на индекса, заяви за Investor.bg Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

18:09 | 04.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слабата ликвидност на БФБ затруднява търсачите на печеливши акции

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се покачи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 321,01 пункта при оборот от 163 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 0,4%. 

BG40 отстъпва с 0,2% до 115,79 пункта, BGTR30 прибави 0,1% до 255,92 пункта, а BGREIT се понижи с 0,4% до 79,44 пункта.

“След като участниците на БФБ преминаха през опреснителен урок от рода Какво е счетоводна стойност на акция, който насочи много инвеститори към фондовете за земя през последните няколко тримесечия, то в последните седмици наблюдавахме и проблясъци от вида Какво друго. Тук обаче пречи ликвидността, т.е. повечето търсещи участници ще се оплачат, че няма по-големи количества, предлагани на пазара. Изниква въпросът ще видим ли скоро по-атрактивни нива за продавачите, които да са приемливи за насрещните страни", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Що се отнася до външните пазари, картите все още не са свалени, но безпрецедентната ликвидност ще продължи да поддържа в някаква степен пазарите въпреки все още неизчистените (откъм намерения за действия) фундаментални дисбаланси. Няма никакво съмнение относно очакваното свиване на по-големите икономики, но дали то е отразено в цените на компаниите ще се види в скоро време. Относно българския пазар вероятно ще наблюдаваме раздвижване около SOFIX позициите с оглед наближаващото ребалансиране на индекса”, коментира анализаторът.

Търговията на пазара на акции днес възлезе на 233 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Софарма (0%) – 71 хил. и ЦКБ (0%) – 26 хил., Монбат (-2,9%) – 26 хил. и БФБ-София (-0,4%) – 22 хил. лв.

Софарма отчете 6% спад на продажбите през август, като понижението на износа е с 8%, а вътрешните продажби се свиват с 1% на годишна база.

Сделките на БФБ-София през миналия месец са намалели с 29% на годишна база до 7 496, но оборотът се е увеличил с 56% до 47,9 млн. лв. 

Търгуваха се общо 41 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/16, а при 6 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Каолин  (+5,9%), а с най-голям спад са книжата на Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-5,6%) и Зърнени Храни България (-3,5%).

Поименните компенсационни бонове отстъпиха с 0,2% до 65 ст. за 1 лв. номинал при оборот от 354 хил. лв. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
То бфб не знам борса ли беше, какво ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
търсачите на печеливши акции ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още