IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софарма с 6% спад на продажбите през август

Понижението на износа е с 8%, а вътрешните продажби се свиват с 1% на годишна база

16:30 | 04.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Софарма с 6% спад на продажбите през август

Софарма отчита 6% спад на продажбите на годишна база през август 2012 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Понижението на износа е с 8%, докато вътрешните продажби се свиват с 1% на годишна база.

За януари-август 2012 г. продажбите се повишават с 2% на годишна база, в това число има спад с 10% на вътрешния пазар и ръст с 8% на износа.

Данните са неконсолидирани. Съществен за дружеството е консолидираният отчет.

Софарма АД ускори ръста на консолидираните си продажби до 14% на годишна база за второто тримесечие на 2012 г., като тяхната сума възлезе на 174 млн. лв.

За януари-март продажбите бяха за 174,3 млн. лв., като се увеличиха с 5,4% на годишна база. Общо за полугодието има ръст на годишна база с 6,9% до 348 млн. лв.

Повишението на консолидираната печалба също се ускорява до 20% за втората четвърт на годината до 13,3 млн. лв., спрямо 7% в началото на 2012 г. Общо за полугодието резултатът е 24,6 млн. лв., като се увеличава с 13,4% на годишна база.

Акциите на Софарма АД поевтиняват с 30% за последните 12 месеца до 2,45 лв. за брой и 323 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е брутен дивидент от 0,07 лв./акция.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
nora_eleonora
преди 11 години
Покупката на акции на Софарма е кауза обречена на загуба. Аз обаче все си мисля че собственикът Огнян Донев, на който не са му чужди борсовите игри, че все ще намери начин да закърпи финансовото положение, което за момента не е особено стабилно като се има предвид високия размер на задълженията по краткосрочни банкови кредити на Софарма. Още една крачка надолу и конкурентите им в брашна ще имат шанса да ги задминат. Това не е толкова лош сценарий. Конкуренцията има лечителна функция за пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
fighty
преди 11 години
Въпреки всички усилия за дъмпинг и разширяване на външния пазар, за сметка на родния данъкоплатец естествено, Софарма май удря на камък и тази тенденция се запазва от май тази година, когато отбелязаха рекорден спад. У нас запазват стабилните си позиции благодарение единствено на факта, че са монополисти на пазара на лекарства без рецепта, някои от които без аналог, а цените на илачите им остават високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
qsnovidka
преди 11 години
Да прогнозирам ли какво ще стане до края на годината,продажбите на Софарма на вътрешния пазар ще продължават да падат и ако кризата продължава ще засегне и износа,въпреки,че фармацевтичния сектор не се влияе от циклите на икономиката и кризите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още