IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX със седми пореден седмичен ръст

За този период той се е повишил с 12% до 324,89 пункта, което е най-високото ниво на затваряне за 2012 г.

18:10 | 24.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
SOFIX със седми пореден седмичен ръст

SOFIX отчете седма поредна седмица на ръст, възлязъл този път на 1,23% до 324,89 пункта, което е най-високото ниво на затваряне за 2012 г. Само в петък основният борсов измерител се повиши с 0,52%. За седемте седмици на ръст индексът се повиши с 12,4% и вече има повишение с 0,86% спрямо началото на годината. За последните 12 месеца обаче той все още се понижава с 12,58%.

"Зелена беше предпоследната седмица на август за фондовата борса. Определено тя беше белязана от покупките на поименните компенсационни бонове, които пълниха екрана и трупаха оборот през изминалите дни. Днес по-активна търговия имаше и с компенсаторните записи, но фокусът не трябва да бъде насочен единствено към тези инструменти.
Много добро представяне правят акциите на Неохим, Трейс Груп, Софарма и Софарма Трейдинг", коментира за Investor.bg Галя Зайцева, брокер в София интернешънъл секюритис АД.

"Не липсваха сделки с АДСИЦ-и, като тази седмица направи впечатление раздвижването при акциите на Фонд Имоти АДСИЦ. На другия полюс определено са акциите на Оловно цинков комплекс АД - Кърджали, сделки с които се осъществяваха и на нива от 62 стотинки за акция. Очакваме да излязат доста отчети следващата седмица, като аз дълбоко се надявам те да покажат, че дружествата започват да се стабилизират и да показват по-добри резултати спрямо 1-то тримесечие. Според мен следващата седмица отново ще бъде белязана от интереса към компенсаторните инструменти и от приключването на месеца", допълни тя.

Индексът BGREIT се повишава с 64% до 77,68 пункта за последните 12 месеца. В последната седмица обаче индексът на дружествата за недвижими имоти се понижи с 1,4%. Индексите BGTR30 и BG40 нямат собствена тенденция на движение и се понижават със съответно 17% и 3,3% (като последният е деформиран от движенията на няколко акции с висока единична цена, като например Благоевград-БТ и София-БТ).

Сред дружествата от SOFIX с най-голям ръст през седмицата беше Неохим АД с 19% до 32,8 лв., следван от Химимпорт АД с 8,62% до 0,819 лв. На дъното с 3,52% спад до 2 лв. за акция бе ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, а с 2,71% спад до 2,048 лв. за акция бе Адванс Терафонд АДСИЦ.

Лидер по оборот сред дружествата от SOFIX беше Софарма АД с 1,03 млн. лв. като последната сделка за седмицата бе при 2,449 лв./акция (седмичен ръст с 2,04%). Далеч назад с оборот от по 170 хил. лв. бяха Адванс Терафонд АДСИЦ и Монбат АД.

Хита на седмицата обаче беше Трейс груп холд АД със седмичен ръст от 33% до 4,26 лв./акция при оборот от 71 311 лв.

Другият безспорен хит бяха поименните компенсационни бонове със седмично повишение от 7,9% до 0,806 лв. за 1 лв. номинал. Причината е обявеният търг за продажба на 154 000 дка държавна земя срещу ПКБ. Най-високата цена за седмицата бе 0,83 лв., което е рекорд за последните над 7 години. За година тези инструменти поскъпват със 169%.

Вече са публикувани и списъците на предлаганите държавни земи в областите Варна, Видин, Търговище, Плевен, Стара Загора и други. 

През седмицата стана ясно, че Софарма АД ще изплаща дивидента си от 31 август 2012 г.

В сряда бе отчетен нов антирекорд от над половин час без сделка на пода на БФБ.

Анализ на Investor.bg показа, че няма достатъчно компании, които да отговарят на критериите за влизане в SOFIX и вероятно ще има промяна на критериите, а засега SOFIX ще остане в текущия си състав, с изключение може би на една промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Докато в щатите гонят нивата от преди кризата, тука традиционните августовски напъни за съживявани на БФБ-то приличат на манипулации с електрошок на умрял - той дава признаци на жив, но после се оказва даже по-умрял от преди.Дано греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още