IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Светозар Абрашев: Все по-малко компании на БФБ се търгуват активно

Отново в центъра на вниманието бяха ПКБ, които достигнаха нов 7-годишен връх, заявява изпълнителният директор на СИС

17:26 | 09.08.12 г. 3
<p>
	Светозар Абрашев Снимка: Личен архив</p>

Светозар Абрашев Снимка: Личен архив

„Тенденцията е все по-малко компании да се търгуват активно. По активно търгуваните позиции акции бяха ПИБ, Софарма и Доверие обединен холдинг. Безпорно в центъра на вниманието са поименните компенсационни бонове (ПКБ), където бе достигнат нов 7-годишен рекорд от 82 ст. за 1 лв. номинал“. Така коментира днешната сесия на борсата Светозар Абрашев*, изпълнителен директор на ИП София Интернешънъл Секюритиз АД.

„Иначе днешната сесия беше спокойна в сравнение с предишните дни и седмици. От традиционно търгуваните АДСИЦ единствено търговията при Адванс Терафонд АДСИЦ бе по-активна“, е мнението на брокера.

SOFIX записа първата си червена сесия след три поредни повишения, отстъпвайки с 0,43% до 313,94 пункта.

На червено бяха и BGREIT, понижавайки се с 0,14% до 76,34 пункта, както и BG40, надолу с 0,92% до 108,94 пункта. Ръст с 0,01% до 249,41 пункта отчете BGTR30.

Дневният оборот на регулиран пазар възлезе на 1,4 млн. лв., от които 699 хил. лв. с компенсаторни инструменти, основно с ПКБ.

Оборотът на извън регулиран пазар възлезе на 270 хил. лв., основно сделка с Енемона АД при цена на акция от 1,4 лв./бр.

Лидер по оборот сред акциите на БФБ-София беше Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ с 221 500 лв., без промяна в цената от 250 лв./акция. С търговия за 111 хил. лв. и 0,7% спад в цената до 0,814 лв. бе Доверие обединен холдинг. Минималната цена за деня бе 0,77 лв., а по-големите сделки бяха при цена от 0,78 лв. Само днес се изтъргуваха 0,75% от акциите на бившия приватизационен фонд.

За година акциите на Доверие обединен холдинг поевтиняват с 69%. Текущата цена от 0,8 лв. е доста под цената от успешното увеличение на капитала при цена от 1,48 лв. на акция през юни тази година. Резултатите на дружеството не са впечатляващи, като отчита загуба от 15,2 млн. лв. за 2011 г.

Трети по оборот с 52 хил. лв. бяха акциите на Софарма АД, като те поевтиняха с 1,3% до 2,375 лв./акция.

Сред дружествата от SOFIX с ръст от 4,32% до 2,295 лв. бяха акциите на Каолин АД, а ЦКБ се повиши с 2,96% до 0,66 лв. за акция.  Срещу двете поскъпващи, стоят 6 поевтиняващи компании и 3 без промяна в цената. С най-голям спад от 4,08% до 4,7 лв. за акция се отличи Монбат АД, а с 1,93% до 0,862 лв. е Химимпорт АД.

Оборотът с поименните компенсационни бонове бе за 0,7 млн. лв., или общо 852 хил. лв. номинал, което се равнява на 0,3% от всички 311 млн. лв. поименни компенсационни бонове в обращение.

За последните 12 месеца тези книжа поскъпват със 193% до 0,82 лв. и вече са над 4 пъти по-скъпи от компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи, където цените са под 0,18 ст. за 1 лв. номинал.

Общото приложно поле на трите реституционни книжа е приватизация на държавни акции и дялове. Специфицичното приложно поле на поименните компенсационни бонове е приватизацията на държавна земя и именно такава може да е причина за мощния ръст на ПКБ. Кога и какво ще се предложи обаче няма информация.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
sisunka_a
преди 11 години
Така като гледам и на вездесъщий наш премиер не му стиска да направи нещо повече от една показна акция сред фарма империята. Няма да се изненадам и ако всичко се потули в крайна сметка. Кучетата си лаят, Софарма си расте, а скоро и на 80 години ще стане, Донев ще раздава шапки и безплатен аналгин, поне да не ни болят главите от тия цени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
leikata
преди 11 години
Колко обвинения трябва да му повдигнат на Донев, за да му паднат цените на акциите? И в добавка като сложим и монопола на лекарствения пазар, може би скоро ще видим тенденция в обратна посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
venko_rbnt
преди 11 години
"Трети по оборот с 52 хил. лв. бяха акциите на Софарма АД, като те поевтиняха с 1,3% до 2,375 лв./акция."Да, и аз се чудя вече как може инвеститорите да гласуват доверие на тоя завод. След като всички разбрахме, че Донев спекулира с цените на лекраствата на нашия пазар, бързо му паднаха цените на акциите на пазар и продължават да падат. Въпреки, безбройните материали за това, колко много виждаш ли е реализирана печалба за последния месец или година..Монопола му обаче скоро трябва да бъде спрян!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още