IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софарма с 26% ръст на продажбите за юли

Износът през месеца се увеличава с 63% на годишна база, докато продажбите за вътрешния пазар се свиват с 10%

15:49 | 03.08.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софарма с 26% ръст на продажбите за юли

Софарма АД обяви 26% ръст на продажбите на годишна база през юли 2012 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Износът се увеличава с 63%, докато продажбите за вътрешния пазар се свиват с 10%.

За първите седем месеца на 2012 г. увеличението на продажбите на фармацевтичната компания е с 4% на годишна база, включително 10% ръст на износа и 12% спад на вътрешния пазар. 

През второто тримесечие на годината неконсолидираните продажби нараснаха със 7,4% на годишна база до 65,8 млн. лв., като така бе компенсиран спадът през първата четвърт на годината и за полугодието има ръст с 3,4% до 122 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Неконсолидираната печалба на Софарма за второто тримесечие на 2012 г. се увеличи с 14,6% на годишна база до 16,5 млн. лв., неутрализирайки спада за първата четвърт на годината, като за цялото полугодие има ръст с 0,4% до 24,9 млн. лв.

Подобрението се дължи на осчетоводените приходи от дивиденти в размер на 4,7 млн. лв., докато за полугодието на миналата година нямаше приходи от това перо. Дружеството получава дивиденти основно от Софарма Трейдинг АД и Унифарм АД.

Акциите на Софарма поевтиняват с 43% за последните 12 месеца до 2,27 лв. за брой и 300 млн. лв. пазарна капитализация, като през периода е разпределен и брутен дивидент от 0,07 лв./акция.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Спечелих 17% от акциите на Софарма в последно време. Когато инвестирам в една компания, очаквам тя да печели, а не да развива социална дейност. За това си има държава, на която плащам данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
fortiss
преди 11 години
Може ли да дадеш инфо за групата - Борисов-Цветанов/мустака/-Добревски. Искам да инвестирам в Корпоративна и се интересувам живо от бизнеса им.След толкова подробното инфо за други икономически групи, предполагам, че и за тази ще имаш нещо записано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
fighty
преди 11 години
Не знам от къде докарват тези повече от прилични печалби при положение, че Донев твърди, че взима не повече от 1.9% от държавните средства за здравеопазване, а износът макар и в доста страни предимно съветски републики си остава малка част, а и знаем, че там продават доста по-евтино. По-вероятно е да е решил да изкара по-голяма част на светло, че да не го погнат с ново разследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislav_
преди 11 години
Не знам дали реално залагат на износа, но основното перо от приходи идва от Софарма Трейдинг, която се говори, че държи над 30% с търговията с лечебните заведения. При така оплетена кошница няма шанс да не бележат ръст на печалбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
boyan_vakev
преди 11 години
На пазара за търговия с илачи криза няма, още повече в държава, в която думата профилактика е забранена. От "Софарма" предусещат, че нещата не вървят на добре, особено след хайката за незаконните милиони на Донев, и започнаха тихомълком да отговарят на все по-непривлекателния вътрешен пазар като залагат на износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
admi
преди 11 години
Нали знаеш, че е НЕЗАКОННО да знаеш нещо повече от мен т.е. от вътрешен човек. А и даването на насоки за търговията също е НЕЗАКОННО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
evstaki_ivanov
преди 11 години
Финансистите, които работя за Софарма, са изкусни манипулатори, знаят как да боравят с информацията и да я изопачават по такъв начин, че да изглежда достоверна и да не буди съмнения. От вътрешен човек знам, че позициите на борсата на Софарма е разклатено, не може да се каже до каква степен и дали е само временно, но към момента купуването на акции на тази компания би било крайно НЕИЗГОДНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
market trends
преди 11 години
Инвеститорите не са глупави и въпреки,че Софарма се държи прилично,продажбите се увеличават се вижда,че нещо не е наред и неслучайно печалбата от основната дейност пада,за това и акциите продължават да се сриват със сериозните 43% и не виждам никаква адекватна реакция от мениджмънта и мажоритара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още