IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делойт и КФН се съмняват в отчета на Енемона заради сделката с Енергони

КФН споменава и за вземания по договори, които са били обезценени една година, след като одиторът е изразил съмнения относно стойността им

15:17 | 30.07.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Делойт и КФН се съмняват в отчета на Енемона заради сделката с Енергони

Делойт одит ООД и Комисията за финансов надзор (КФН) се съмняват в преоценките на акциите на Енергони АД в отчета на Енемона АД за 2011 г.

Това е причината КФН да задължи дружеството, да не гласува отчета си за 2011 г. на насроченото за 20 юли 2012 г. събрание на акционерите. Така за неопределено време бе блокирано и гласуването на дивидента за 2011 г. по привилегированите акции.

На практика не се знае дали Енемона АД има печалба за 2011 г. (според изготвения отчет тя е 12,8 млн. лв.), след като отчетът е под съмненията на одитора и КФН.

В публикуваното решение на КФН се казва, че Енемона АД е осчетоводила печалба от 42,11 млн. лв. от инвестицията си в Енергони АД. Ако тази печалба се извади от отчета за 2011 г., то Енемона АД ще е на загуба от близо 30 млн. лв.

Одиторът Делойт одит ООД изразява съмнение в тази печалба, тъй като акциите на Енергони АД са неликвидни. КФН от своя страна се позовава освен на неликвидността на акциите на Енергони АД, също така и на факта, че активите му са само един патент, в стойността на който регулаторът има съмнения.

Енемона АД има меморандум за сътрудничество с Енергони АД, даващ право на Енемона АД да придобие 15 млн. акции от Енергони АД в срок от 3 години при цена от 1 лв. на акция. Той бе сключен в края на 2011 г. и дни след това Енемона АД осчетоводи колосалната печалба, равна на близо половината от собствения й капитал към 31 декември 2011 г. в размер на 95,5 млн. лв.

КФН споменава и вземанията на Енемона АД по договори от 2009, 2010 и 2011 г., които бяха обезценени с 21,8 млн. лв. в отчета към 31 декември 2011 г. Одиторът Делойт Одит се е съмнявал в тези вземания още в отчета към 31 декември 2010 г., но Енемона АД не се е съобразила със съмненията му и не ги е обезценила. Тя е направила това, едва когато се появява меморандумът с Енергони АД, който й дава възможност да „изкара“ 42 млн. лв., за да неутрализира ефекта от отрицателните преоценки.

Енемона АД е отчела печалбата си от сделки с книжа на Енергони в размер на 42,1 млн. лв. при цена на акция от 3,58 лв. (последната за 2011 г.)

Последната сделка с акции на дружеството е при цена от 2,399 лв./акция от 25 юли 2012 г., но само за 40 акции. В момента има предлагане на 10 000 акции при цена от 1 лв./акция., а най-добрата оферта купува е при цена от 0,5 лв./акция.

В опит да намери почва за оценка на инвестицията си в Енергони АД, Енемона АД обяви, че в дружеството е постъпила оферта от Дичко Прокопиев за закупуване на 15 млн. акции на Енергони АД, собственост на Енемона, при следните параметри:

- брутна стойност на сделката при цена за една акция – 3,58 лв.;
- продажна цена за една акция – 2,813 лв.;
- предоставяне като обезпечение по сделката – 5 млн. обикновени акции на Енемона АД;
- встъпване във всички права и задължения на Енемона АД по договор от 28.12.2011 г. за придобиване на 15 млн. акции на Енергони АД.

Дичко Прокопиев е основният акционер в Енемона АД.

В крайна сметка за последната година обикновените акции на Енемона АД поевтиняват с 51% на годишна база до 2,949 лв./акция и 35 млн. лв. пазарна капитализация.

Отношенията между Енергони и Енемона АД предизвикаха различни коментари във темата за дружеството в Коментари на Investor.bg.

Коментаторът msimov написа „предлагам Енемоната да си купи един добър дял акции от Енергони а най-добре ще бъде да си направят едно сливане“.

По повод постъпилата в дружеството оферта за акциите на Енергони от Дичко Прокопиев, коментаторът Батя споделя „пак измислиха схема. Сега няма да се налага да преоценят Енергони-тата в отчета си и да останат по без гащи. Скелетът се натиква по-дълбоко в гардероба!"

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
тюх не ги е срам! да се съмняват в това могъщо дружество дето може да захрани галактиката с ефтина енергия.откога им пеем...нещо ги е напекло слънцето в КФН, че да се хванат на работа... крайно време беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
А, ето кои били двамата съмняващи се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Перпетум мобиле!Какво ли не измислят в днешно време компетентите български предприемачи за да просперират техните чеда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още