IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите и печалбата на Фазерлес с 19% спад за полугодието

Разходите за производство нарастват сериозно поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ на дървесина, отбелязва дружеството

14:36 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите и печалбата на Фазерлес с 19% спад за полугодието

Приходите от продажби на Фазерлес АД през второто тримесечие намаляват с 18% на годишна база до 5,263 млн. лв.

Нетната печалба на дружеството спада с 23% на годишна база до 461 хил. лв., показва отчетът на компанията, публикуван чрез БФБ.

За полугодието и продажбите и печалбата се понижават с 19% на годишна база до съответно 8,881 млн. лв. и 655 хил. лв.

"Дейността през второто тримесечие на 2012 г. започна в условията на рецесия на икономиката, в резултат на дълговата криза в Европа. Това неминуемо оказва сериозно влияние върху пазарите, особено в Южна Европа, където са и най-голямата част от традиционните клиенти на Фазерлес", се казва в междинния доклад за дейността на дружеството. 

"Разходите за производство, особено за дървесината, нарастват сериозно поради изключително голямата конкуренция и безконтролния износ на дървесина. На практика цените на дървесината се увеличават с по над 20-25% ежегодно. За да бъде ограничено влиянието на този процес отчитаме ръст в дела на дървените отпадъци, използвани като суровина за производство на дървесно-влакнести плочи. Увеличава се делът на доставяната суровина – технологична дървесина и дървени отпадъци от Румъния", се казва в доклада за дейността.

Средносписъчният състав на дружеството за първото полугодие е 287 души. Производителността на база натурален показател бележи леко изоставане, но капиталът човешки фактор е с непрекъснато повишаваща се пригодност и професионален потенциал. Този ресурс именно осигурява стабилното равнище на създаваната добавена стойност, посочват от дървообработващото предприятие.

Акциите на Фазерлес поевтиняват с 34% за последните 12 месеца до 31,50 лв. за брой и 16,2 млн. лв. пазарна капитализация. 

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още