IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зад ниската ликвидност на БФБ се открояват няколко интересни тенденции

Много е възможно негативните изненади по време на отчетния сезон да са повече от позитивните, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

18:18 | 25.07.12 г.
Зад ниската ликвидност на БФБ се открояват няколко интересни тенденции

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до ниво от 303,49 пункта при оборот от 192 хил. лв., като от началото на седмицата е на плюс 1,4%. BG40 прибави 0,1 до 108,47 пункта, BGTR30 нарасна с 1,5% до 246,36 пункта, а BGREIT спадна с 1,1 до 73,15 пункта.

“Трудно е да се коментира днешната сесия, тъй като търговия на практика нямаше. Все пак зад тази ниска ликвидност, която наблюдаваме, се открояват няколко интересни момента", заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

"Обикновените акции на Химимпорт вече няколко поредни сесии повъзвърнаха статута си на една от най-търгуваните емисии на БФБ, но прави впечатление, че джобовете на купувачите започват да изтъняват, а кошницата на продавачите все още е доста пълна.

Интересно е поведението и на акциите на Софарма. Подобно на някои други позиции, актуалните събития и новини някак не се отразяват на търговията, но пък това е често явление на БФБ, където реакциите на инвеститорите са малко забавени", отбеляза той.

"В цялото си битие на публична компания, включително и с днешната търговия, Енергони продължава да предизвиква усмивки и недоумение у повечето участници на пазара, но пък благодарение на тази емисия и ние можем да се похвалим с „принос” в модерния финансов инженеринг.

Отчетите на компаниите за полугодието все още са рядкост, но в следващите дни очаквам да пораздвижат малко търговията, без да доведат до някакви съществени и трайни тенденции. Според мен е много възможно негативните изненади в отчетите да вземат връх над позитивните”, коментира анализаторът.

Търговията на пазара на акции днес възлезе на 231 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+0,1%) – 76 хил., Софарма (+1,4%) – 40 хил. и Монбат (0%) – 39 хил.

Търгуваха се общо 45 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 29/13, а при 3 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на ЦКБ (+1,5%), а с най-голямо понижение са книжата на Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-1,4%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още