IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ продава земите си на Ромфарм Компани за 500 лв. на декар

Фондът ще гласува и за продажбата на Еларг Уинд на обслужващото си дружество Агроменидж

11:26 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ продава земите си на Ромфарм Компани за 500 лв. на декар

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ свиква на 3 септември Извънредно Общо събрание на акционерите си, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg

Събранието ще гласува продажбата на притежаваните от Фонда земеделски земи в размер на 179 855,27 дка на Ромфарм Компани ООД за сумата от 89 927 636,50 лв., или точно по 500 лв. на декар.

Предвижда се Ромфарм Компани да заплати задатък на ЕЛАРГ в размер на 5 млн. лв., който ще бъде приспаднат при закупуването на последните 10 000 дка. Останалата част се заплаща при прехвърлянето на собствеността по нотариален ред. Дължимата рента за стопанската 2011/2012 г. ще бъде събрана от ЕЛАРГ.

Общото събрание ще гласува и за продажба на всичките дялове на ЕЛАРГ в 100% дъщерното Еларг Уинд (с капитал от 5 хил. лв.) на Агроменидж АД, заедно с произтичащите от продаваемите дялове вземания на продавача за допълнителни парични вноски с номинална стойност от 7 990 253 лв.

Агроменидж се задължава да заплати продажна цена в размер на 10 млн. лв. в срок от една година, считано от датата, на която сделката е сключена и заверена нотариално.

В случай, че падежът на това задължение настъпи в рамките на откритото производство по ликвидация на ЕЛАРГ, и при наличието на законовите условия за това, задължението се погасява чрез прихващане срещу вземането на Агроменидж за ликвидационен дял във Фонда (според заключителния ликвидационен баланс), като двете насрещни задължения се погасяват до размера на по-малкото от тях.

Събранието ще гласува също за одобряване на Споразумението от 30.11.2011 г., изменено с Анекс №1/31.05.2012 г., във връзка с предсрочното прекратяване на договора за обслужване между ЕЛАРГ и Агроменидж, както и за сключване на Анекс №2 към Споразумението, с който да бъдат преуредени последиците от предсрочното прекратяване.

Според Анекс №1 Фондът дължи на обслужващото дружеството неустойка в размер на 12 928 556 лв., по чл.13, ал.2 от Договора, която неустойка Фондът заплаща в срок до 03.12.2012 г.

Анекс №2 преурежда последиците от предсрочното прекратяване на Договора за обслужване, резултат от прекратяването на Фонда и обявяването му в ликвидация, както следва:

- Фондът дължи на Агроменидж неустойка в размер на 2 000 000 лева, която репарира всички вреди на обслужващото дружество от предсрочното прекратяване на договора.

- С оглед на така определения размер на неустойката, Агроменидж дължи да заплати на Фонда сумата от 10 928 556 лева, представляваща разликата между получената сума от 12 928 556 лева, изплатена въз основа на Споразумението от 30.11.2011 г. и размера на неустойката, определена по-горе. Дължимата от Агроменидж сума следва да бъде заплатена в срок от 1 година от сключване на сделката.

- В случай, че падежът на това задължение настъпи в рамките на открито производство по ликвидация, и при наличие на законовите условия за това, задължението за заплащане на сумата от 10 928 556 лева се погасява чрез прихващане срещу вземането на Агроменидж за ликвидационен дял, така както същият е определен в одобрения от общото събрание на акционерите заключителен ликвидационен баланс, като двете насрещни задължения се погасяват до размера на по-малкото от тях.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още