IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прехвърляне на 25% от Агро Финанс АДСИЦ бе в центъра на днешната сесия

Инвеститорите като цяло прехвърлят средства от една компания в друга, а нетният паричен поток към БФБ клони към нула, коментира Благовест Крачев от Карол

18:58 | 23.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прехвърляне на 25% от Агро Финанс АДСИЦ бе в центъра на днешната сесия

Индексите на БФБ приключиха с понижения първата сесия за седмицата, както следва: SOFIX (-0,7%) до 299,26 пункта, BG40 (-0,5%) до 108,01 пункта, BGTR30 (-1,6%) до 241,14 пункта и BGREIT (-0,3%) до 73,57 пункта.

“Поредната сесия, която въпреки традиционно ниската ликвидност, не премина без интрига. Вниманието днес беше насочено към сделката за прехвърляне на над 8 млн. акции на Агро Финанс АДСИЦ, при която пенсионните фондове на ПОК Доверие продадоха дела си. Засега историята до голяма степен се повтаря с развитието на търговията при друг аналогичен АДСИЦ - ЕЛАРГ ФЗЗ. Купувач по сделката би било нелогично да бъде друго лице, несвързано с предходните покупки на компания, свързана с КТБ, но предстои да видим официално информацията от ЦД, освен ако сделката за покупка не е разпределена на пакети под 5% от капитала всеки", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"Останалите акции останаха сравнително разпродадени - търговията при Химимпорт се установи вече под 0,88 лв. за брой. Продължителните продажби по позицията вече започнаха да изморяват купувачите и цената започна да спада леко още от края на миналата седмица. Като цяло пазарно ориентираните акции не се радват на голям интерес и настроенията продължават да са повече негативни поради цялостната несигурност в Европа и у нас. Инвеститорите прехвърлят средства от една компания в друга, което води до подкрепа на цената на едни акции, за сметка на ниска ликвидност и спад в цената при други, а нетният паричен поток към БФБ клони към нула или е отрицателен”, коментира той.

Днешната сесия бе белязана от прехвърлянето на 25% от капитала на Агро Финанс на стойност 12,079 млн. лв. при средна цена от 1,50 лв. за брой. Дяловете си в АДСИЦ-а, които възлизат на близо 20%, продадоха пенсионните фондове на ПОК Доверие, потвърди за Investor.bg Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие. "Наблюдаваме позицията от началото на годината и взехме решение, когато цената започна да доближава балансовата стойност", заяви тя.

По-миналата седмица от дяловете си в Агро Финанс се освободиха трите пенсионни фонда на Алианц България, както и Алианц България Живот ЗАД, които държаха общо 25,55%. Делът им бе закупен от Бромак Инвест ЕАД на цена от 1,20 лв. за акция.

На борсата днес бяха прехвърлени и 0,8% от капитала на Корпоративна търговска банка (-0,01%) на стойност 4,057 млн. лв. при средна цена от 79,98 лв. за акция.

Търговията с останалите дружества на пазара на акции възлезе на 454 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-2,4%) – 69 хил., Стара планина Холд АД (+1,1%) – 65 хил., и Софарма (-0,9%) – 58 хил. Търгуваха се общо 49 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 24/19, а при 6 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Биовет (+14%) и Индустриален Холдинг България (+4,3%), а с най-голям спад са книжата на Монбат (-6,7%) и ЦКБ (-4,6%). Биовет отчете 53% ръст на продажбите и утроена печалба за второто тримесечие на годишна база. 

Цената на поименните компенсационни бонове се повиши с 5,2% до 65 ст. за 1 лв. номинал при оборот от 474 хил. лв., като от края на май насам ръстът достига 63%.  

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borislav.tomov.58
преди 12 години
КТБ си заслужава, много съм доволен от услугите, особено изгодни са при потребителски и ипотечни кредити.Лоялни и коректни служители и големи преференции, не бих я сменил за друга.Цветан Василев определено си разбира от работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още