IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Фонд имоти не даде яснота за продажбата на Раковски бизнес център

Въпреки че кредитът на фонда от NBG е със срок до 2016 г., в отчета му той е записан като текущо задължение

18:22 | 19.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Отчетът на Фонд имоти не даде яснота за продажбата на Раковски бизнес център

Отчетът на Фонд имоти АДСИЦ към 30 юни 2012 г. не донесе яснота за продажбата на Раковски бизнес център в София на Европейската комисия и Европейския парламент. Документът бе публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

В него по отношение на проекта Раковски бизнес център е записано, че към момента той има Акт 14 и че е предвиден за продажба. Очакванията бяха за финализиране на сделката до края на 2011 г.  

От междинния доклад за дейността става ясно, че Фонд Имоти АДСИЦ е в процес на избор на ново обслужващо дружество, след което ще бъде поискана замяна на обслужващото дружество по предвидения ред.

Обслужващото дружество на Фонд имоти АДСИЦ, а именно БенчМарк Груп АД, поиска прекратяване на договора за извършване на дейности като обслужващо дружество с едномесечното предизвестие от 3 април 2012 г.

От отчета става ясно, че всички кредити към банки, в размер на общо 48,5 млн. лв., са текущи, въпреки че договорът за кредит с NBG за до 25 млн. евро е със срок до 2016 г.

На 30 август 2011 г. Фонд имоти АДСИЦ съобщи, че е сключил допълнителни споразумения към договорите за банков кредит с NBG и ОББ, с цел преструктуриране на предоставения инвестиционен кредит и удължаване на срока на ползване и издължаване на кредита.

Какво е удължаването на срока, след като кредитът е текущо дължим, не става ясно.

От отчета се вижда, че загубата за първото полугодие на 2012 г. е 269 хил. лв., спрямо 847 хил. лв. загуба за съпоставимия период на миналата година. Подобрението идва от факта, че през 2012 г. не са начислявани разходи за лихви (515 хил. лв. за полугодието на миналата година).

Освен задълженията към банки за 48,5 млн. лв., Фонд имоти АДСИЦ има и задължения към доставчици и други за общо 57 млн. лв., като всички те също са текущи.

Текущите активи на фонда са за едва 523 хил. лв. към 30 юни 2012 г., като намаляват с 429 хил. лв. за полугодието.

Собственият капитал към 30 юни 2012 г. е 20,1 млн. лв., като имотите на АДСИЦ-а (Раковски бизнес център, бизнес сграда на Цариградско шосе в София и апартаментен комплекс в Боровец) са оценени на 76,5 млн. лв.

Акциите на Фонд имоти АДСИЦ поевтиняват със 68% за последните 12 месеца до 0,043 лв. за брой и 1 млн. лв. пазарна капитализация. Преди години една акция се разменяше за над 2 лв., а капитализацията беше около 50 млн. лв.

Продължава и битката за контрол върху Фонд имоти АДСИЦ, като едната група е водена от учредители на дружеството, а другата - от пенсионните фондове на Алианц България и Ай Ен Джи.

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Poncho
преди 11 години
"Освен задълженията към банки за 48,5 млн. лв., Фонд имоти АДСИЦ има и задължения към доставчици и други за общо 57 млн. лв., като всички те също са текущи."На това изречение нещо му куца. Собствен капитал: 20 061Нетекущи пасиви: 0Текущи пасиви: 56 996Сума на баланса: 77 057
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още