IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от половин година насам се сключи маржин покупка на БФБ-София

Макар и за ден Адванс Терафонд АДСИЦ покри изискванията за сключване на такива сделки с акциите му

13:23 | 11.07.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
За първи път от половин година насам се сключи маржин покупка на БФБ-София

За първи път от над шест месеца насам се сключи маржин покупка на БФБ-София, като обект на сделката или сделките са 1 325 акции на Адванс Терафонд АДСИЦ, показва бюлетинът на пазарния оператор, който информира за броя акции, но не и за броя сделки.

Маржин покупката е сключена вчера, след като Адванс Терафонд АДСИЦ покри изискванията на чл. 8 от Наредба № 16 на КФН, в който са критериите за ликвидност с дадена емисия, при които може да има къси продажби или маржин сделки. Това се случи след търговската сесия на 9 юли 2012 г., когато се изтъргуваха близо 1 млн. акции на фонда.

Последно критериите за влизането в този списък се покриваха на 6 януари 2012 г., или преди над 6 месеца, като тогава на тях отговаряше Химимпорт АД. Последва дълъг период, в който БФБ-София обявяваше, че няма емисии, които да отговарят на критериите.

Вчера вечерта обаче Адванс Терафонд АДСИЦ отпадна от списъка и в него няма емисии, обяви БФБ-София.

Допитване на Investor.bg показа, че купилите 1 325 акции на Адванс Терафонд на маржин вчера, днес трябва да покрият финансирането си, тъй като дружеството е излязло от списъка. Ако не осигурят пари, трябва да продадат.

Така на практика бързото влизане и излизане от този списък блокира сключването на маржин покупки или къси продажби на БФБ-София.

Много по-лесно се получава финансиране чрез репо-сделки с акции, отколкото под формата на маржин.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още