IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Адванс Терафонд АДСИЦ отново доминира сесията на БФБ

Липсата на инвеститори започва да оказва все по-голям натиск върху борсата, коментира Тамара Бечева от Елана Трейдинг

18:05 | 09.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адванс Терафонд АДСИЦ отново доминира сесията на БФБ

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,7% в първата сесия за седмицата до ниво от 291,17 пункта при оборот от 1,748 млн. лв. BG40 и BGTR30 отстъпиха с по 0,1% до съответно 105,84 и 235,90 пункта, а BGREITсе покачи с 0,5% до 69,81 пункта.

“Адванс Терафонд АДСИЦ за пореден ден формира оборота на БФБ. Като цяло сесията премина по обичайния за юли начин. Сделките са все по-рядко явление, тъй като началото на отпускарския сезон сведе интереса към капиталовия пазар до минимум. До средата на деня индексите се задържаха на позитивна територия. Липсата на инвеститори започва да оказва все по-голям натиск върху борсата", заяви за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

По данни от отчета на БФБ-София Адванс Терафонд е било най-ликвидното дружества на борсата през второто тримесечие на 2012 г. с 948 сделки.

"Новината, че одиторите са намалили печалбата на Зърнени храни България за 2011 г. с 14 млн. лв. не се отрази на търговията с акциите на компанията. Позицията се повиши с 3% за сесията при символичния оборот от 200 лв. Химимпорт също се оттласна от дъното, най-вече благодарение на ценовия спред, при изтъргувани 1 000 акции. Не очаквам промяна в ситуацията в краткосрочен период. Желанието за търговия през лятото обикновено е обратнопропорционално на температурите навън”, коментира тя.

Търговията на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 1,797 млн. лв., благодарение почти изцяло на Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 1,716 млн. лв. При нито една друга позиция оборотът не надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 47 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 17/18, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Соларпро холдинг (+6%), а губещи сред шестте дружества с такъв оборот няма.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 12 години
Между другото кога ще се разбере кой ги купува и кой ги продава тия акции. Volume-a е наистина висок за БФБ (визирам таз годишната ликвидност), което може и да означава, че нещо се мъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Най-характерното дойде в края на сесията, когато прехвърлянето на само една акция изведе на плюс и Адванс Терафонд, и Софикс! Да се смееш ли, да плачеш ли?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още